22.6 C
Kyiv
Понеділок, 29 Липня, 2024

Вибір між мораллю та політикою: “Важко говорить про своє звільнення, зауважуючи, що там, де великі гроші, завжди є конфлікт – Б. Лесків
(1.zt.ua)

Найпопулярніші

На 19-ій сесії Житомирської обласної ради 8-го скликання виникло кілька актуальних питань, що стосуються життя області. Одним з таких питань виявилася справа про звільнення генерального директора обласної лікарні, Богдана Леськіва. Перед початком обговорення цього питання голова Житомирської ОВА, Віталій Бунечко, та в.о. голови Житомирської облради, Володимир Ширма, пропонували негайно перейти до голосування щодо розірвання контракту з генеральним директором лікарні. Однак проти такого сценарію виступило кілька депутатів, серед яких був і Сергій Крамаренко.


“Колеги, я чесно кажучи, не очікував такого цинізму і настільки відвертої нахабності. Розумію, що тут вже всіх поламали через коліно і всі перелякані сидять. Проте в обласній раді на сесійній залі бути не повинно і не буде. Не можна приймати важливі рішення, навіть забороняючи їх обговорювати. Ми говоримо про людину, яка працювала на цій посаді, і ми за останні п’ять років постійно дякували йому, аплодували і казали, що він молодець. І він молодець! Не можемо ми судити людину, не давши їй слова. Кожна людина має право на честь і повагу. Я передаю свої 7 хвилин і 36 секунд, які у мене залишилися як у депутата, і у мене їх ніхто не забере ніколи. Я передаю їх Богдану Леськіву, щоб він виступив.” Проголосив депутат Крамаренко

Головний лікар, Богдан Леськів, виступив з трибуни обласної ради, наголошуючи, що медичний заклад не просить додаткових коштів, а, навпаки, самостійно заробляє. За наданими ним даними за 2023 рік, заклад отримав понад 500 мільйонів гривень прибутку. До цього прибутку також долучилося близько 100 мільйонів гривень благодійної допомоги, залученої менеджментом лікарні. Лікар також наголосив на своєму статусі нібито “неефективного менеджера”, але відзначив, що завдяки йому лікарні вдалося отримати  комп’ютерний томограф з Європи приблизно за 1 мільйон євро. Крім того, він згадав про одну з ймовірних причин свого звільнення – нерівномірність у зарплатах медичних працівників лікарні.

Шановний депутат на бюджетній комісії сказав, що є певна непропорційність зарплат, що він провів аналіз. Але шановний депутат Олександр Володимирович не подав усю інформацію. Зрозуміли, що за минулий рік ми виплатили працівникам нашої лікарні у вигляді премій та надбавок 140 мільйонів гривень. Це багато чи мало? Тепер, що стосується заробітної плати заступників, це була така важлива теза. Так, зарплата заступників в середньому сягає 80 тисяч гривень. Багато це чи мало? Скажімо так, якщо ми не будемо їм платити такі гроші, то хтось інший буде платити, таким успішним менеджерам.”

Далі слово взяв депутат обласної ради Олександр Чорноморець та висказав свою суб’єктивну думку щодо цього питання. Сказавши що його колеги депутати при обговоренні цього питання включили подвійні стандарти. Бо за словами обранця питання стоїть не у Богданові Леськові а у контролі фінансових траншів які будуть йти на обласну лікарню.

“Треба поставити туди ту людину, яка буде підписувати все це. Яка буде виконувати абсолютно всі доручення, які будуть даватися звідки-небудь. Що стосується всіх лікарів, які будуть тут, голосувати за дорученням так званої коаліції. Дивіться, щоб ваша черга не настала. І вам, Ігорю Івановичу, і вам, Павле Юрійовичу. Готуйтеся, наступні, ви будете! Тому що вам скажуть, що ви не ефективні менеджери і що знову треба на потік поставити фінансові потоки.”

Після цього виступу до обговорення доєднався голва Житомирської ОВА пан Віталій Бунечко. Чиновник зазначив що в квітні 2022 року коли російські війська стояли на Житомирщині менеджмент лікарні дозволив отримувати собі зарплати понад 100 тисяч гривень. Зазначаючи що є питання моралі та аморальності.

“Коли зарплати Житомирської обласної військової адміністрації повністю вивчені та розголошені засобами масової інформації і там чітко все вказано. Я хочу відмітити, що у нас була можливість сплачувати зарплати завдяки бюджетним коштам значно більше, але я вважаю, що не може людина в центрі Житомира, будучи менеджером, отримувати понад 100 тисяч гривень – це аморально! Тому що військовослужбовець отримує зарплату, знаходячись 247, не ламаючи МРТ, яке куплене за 38 млн. депутатами минулої каденції. Не несучи за це жодної відповідальності. І так по зарплатам, на день медичного працівника зарплати зав. відділення Леськіва О.Б. в тому числі і премії на багато менше, ніж премії у головного бухгалтера і зав. канцелярії «суперлікарів» «суперменеджерів» по 50 тисяч гривень. Чи таке припустимо? Якби прийшли медичні працівники 1700 людей і сказали б про ці зарплати суперменеджменту. Хай скаже, скільки санітарка отримує в порівнянні з Порхун С.Р. 163 тисячі гривень зарплати. Чи таке припустимо при керівництві Лесківа Б.Б., де не одне прізвище у менеджменті є Леськів. Можливо, співпадіння, я не володію цією інформацією. Питання моральності та аморальності.”

Після цих слів депутат від радикальної партії Олега Ляшка, Сергій Крамаренко, вирішив висловити свою думку, зауваживши, що питання моралі має універсальний характер. Він підкреслив, що моральність не може бути різною  для всіх людей і те що щось, що вважається аморальним для одного, не може бути моральним для іншого. Таким чином, обласний депутат звернувся до голови Житомирської ОВА, Віталія Бунечка, з інформацією про те, що в травні 2022 року його колеги отримали по 180 тисяч зарплати.

“Ви ж це питання не вважаєте аморальним. Не може бути аморальним для Леськіва 150 тисяч і моральним для іншої людини 180 тисяч. Тому якщо ми підтримуємо ці принципи і звільняємо Леськіва, тоді і ті люди, які сидять поруч з Вами, повинні написати заяви та скласти свої повноваження. Так не буває, що одному не можна, а іншому можна. Вони так само в теплі і добрі, як і Ви сказали про Леськіва. Тільки він керує медичним закладом, а люди керують областю. Тому якщо ми тримаємося принципів моралі та аморалії, то давайте триматися їх до кінця.”

Пан Віталій Бунечко негайно зреагував на ці слова, пояснивши, що це була одноразова річна виплата матеріальної допомоги.

“Питання маніпулятивне. Питання по списку йдуть де сто, сто, сто. А питання матеріальної допомоги разове. Разова, на рік, Сергій Михайлович,” – звертався до Крамаренка голова Житомирської ОВА.

Потім слово взяв ще один депутат, який ініціював питання щодо звільнення Богдана Леськіва – Олександр Дмитрук. Чоловік відзначив, що він зробив лише два запити: один стосувався зарплат, а інший проведеного тендеру щодо харчування в лікарні. Під час перегляду документів він помітив, що зарплати у людей, не пов’язаних з медичною сферою, таких як головний економіст та головний бухгалтер, перевищували 200 тисяч гривень.

“Я працював над цією великою таблицею. Я не знаю, як мені пощастило, що він підписав цю таблицю і надав мені її. Бо цієї інформації немає ніде. Щоб він не казав, її не має в охороні здоров’я. Я сто разів перепитував. Ніде її немає. Вона з підписом нашого Богдана Богдановича. Я її пропрацював. Вибрав тут, бо це віп-менеджмент. Це сім чоловік від 100 до 300 тисяч гривень. Кожен місяць з 22 року.” – зазначив депутат Олександр Дмитрук

Після обговорення депутати проголосували за звільнення Богдана Леськіва з посади генерального директора лікарні. За це рішення проголосували 38 депутатів з 51, проти — 4, не голосували — 8. Після голосування Леськів прокоментував нам своє звільнення.

«Вчора відбулося засідання комісії з охорони здоров’я, де перший заступник голови Житомирської ОВА, Наталія Віталівна Остапченко, чітко сформулювала, що прийнято політичне рішення для того, щоб звільнити мене з роботи. А коли є політичне рішення, підстави не мають абсолютно ніякого значення.»

Чи пов’язане, на вашу думку, ваше звільнення з реконструкцією лікарні, на яку виділена значна сума коштів з державного бюджету?

“Мені важко про це говорити. Там, де великі гроші, завжди є конфлікт.”

1.zt.ua

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини