19.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Липня, 2024

У Житомирі школярів навчають стрільбі в інтерактивному тирі
(1.zt.ua)

Найпопулярніші

Сучасні реалії, в яких опинились українці, тягнуть за собою логічні видозміни, у різних сферах життя. В тому числі, це стосується і шкільної освіти. Так, відповідно до нововведень у дисципліні “Захист України”, в одному із освітніх закладів Житомира учні 10-11 класів отримали можливість проходити підготовку зі стрільби в інтерактивному тирі. Це спеціальний комплекс, до якого входить комп’ютер, проєктор, проєкційний екран та моделі реальної зброї із лазерними випромінювачами. На уроках “Захисту України” дітей навчають, як правильно поводитися зі зброю, як надати допомогу в критичних ситуаціях та як поводити себе з вибухонебезпечними предметами.

Раніше заняття проводили лише у спеціально обладнаних під тир приміщеннях, однак тепер діти мають змогу повчитись стріляти на занятті в школі у лазерному тирі.

Про це Першому Житомирському розповів вчитель “Захисту України”, Валентин Ващук.

“У цьому році ми придбали інтерактивний тир, і в нас можна проводити уроки. Сьогоднішній урок – це урок вогневої підготовки, тобто стрільба по мішеням з автоматів калашникова. На курсах проходили підготовку, і після цього, можемо навчати дітей, як правильно виконувати ті чи інші прийоми, які знадобляться їм потім в житті. Інтерактивний тир призначений для підготовки війська. Є різні мішені, різні режими, ніч, день, зміна погодних умов. Різні види зброї, це автомат Калашникова АК-74 АКМ, автомат та пістолети. Якщо дівчата бажають проходити підготовку за програмою юнаків, вони мають написати заяву на ім’я директора. У нас програма трохи відрізняється, мається на увазі від дівчачої, тим, що менше, я поглиблено вони вивчають медико-санітарну підготовку. В 10 класі, наприклад, це загальна домедична допомога, а вже в 11 класі – це безпосередньо критична допомога те, що потрібно буде на полі бою”, – розповідає Валентин Ващук.

Такі заняття відвідує і Назар Залізко, учень 10 класу. Він зазначає, що такі практичні заняття є дуже корисними, адже потрібно бути готовим до всього під час повномасштабного вторгнення.

“Проходить демонстрація нової системи інтерактивного тиру. Наприклад, електро-автомат лазерний, ти стріляєш по мішені і в цей час він зараховує бали. І так тренуються діти правильно прицілюватися, тримати баланс. Взагалі дуже класна практика, тому що, враховуючи який зараз стан в країні, і не знаючи, коли закінчиться війна. Всі діти виростають і може бути таке, що вони підуть на війну, потрібно бути готовим до всього”.

За словами Назара, сам процес вивчення виявився цікавим і водночас викликом:

“Я єдиний, хто розбирає автомат за 13 секунд”, – говорить він з гордістю.

Учениця 10 класу, Марина Товчик, ділиться своєю пристрастю до стрільби та вогневої підготовки, розповідаючи, що початок навчання був важким, але з часом все ставало легше:

“Мені дуже подобається стрільба, вогнева підготовка. У нас захист України ділиться на дві частини – для хлопців і для дівчат. Для дівчат більш медицина, для хлопців більш вогнева підготовка. На мою думку, важливо зараз займатися, тому що в нас в країні війна. Хочу, можливо, пов’язати свою майбутню професію з цією справою. В перші рази було складнувато, ти тільки прилаштовуєшся до цього. А вже потім вже легше, вже зараз я побила свій рекорд майже в 100 балів. Надіюсь в наступний раз буде більше”, – розповідає дівчина.

1.zt.ua

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини