Торт Павлова – це легендарний неймовірно смачний та легкий десерт. Хрустка скоринка приховує ніжну начинку, яка просто тане у роті, утворюючи неймовірно ніжний солодкий смак.
У ньому солодка меренга майстерно поєднується з легким кремом і свіжими ягодами та фруктами.
Але цікавинка торта не обмежується лише його смаком. Його історія також заслуговує на увагу.
Зараз дивляться
Торт отримав свою назву на честь відомої балерини Анни Павлової. Але й досі дослідники кухонь Нової Зеландії та Австралії сперечаються про його походження.
Легенда розповідає, що кухар, який вперше приготував цей торт на святкування дня народження прими, порівняв його з нею, а саме легкою та повітряною. Так назва і залишилася до сьогодні – торт Павлова.
Рецепт торта Павлова не складний, а результат вас приємно здивує. Крім того, він виглядає дуже естетично та чарівно.
Основа цього торту – меренга, схожа на балетну пачку. Працюючи з меренгою, важливо дотримуватися правил приготування.
Як приготувати ніжний торт Павлова за перевіреним рецептом, читайте нижче.
Торт Павлова: рецепт покроково
Посуд, в якому ми будемо збивати білки, повинен бути сухим і без жиру. Посуд з алюмінію для збивання білків не підходить. Білки не повинні бути занадто холодними. Достатньо буде вийняти їх з холодильника за 10-15 хв до початку збивання.
Для безе:
- яєчні білки – 4 шт.
- цукрова пудра – 240 г
- сік лимона – 1 ч. л.
- крохмаль кукурудзяний – 3 ч. л.
- сіль – дрібка
Для крема:
- вершки від 33% – 250 г
- цукрова пудра – 100 г
- ванілін – дрібка
Для прикрашання:
- фрукти та ягоди (свіжі або консервовані) – до смаку
Приготування торту Павлова:
- Білки від жовтків відділяємо так, щоб жодна крапелька жовтка не потрапила в білок.
- Збиваємо білки з дрібкою солі міксером, поступово збільшуючи швидкість. Коли утвориться густа піна, поступово додаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати до пишних стійких піків.
- Як перевірити готовність? Білкова маса на вінчику повинна гарно утримувати форму, а миску можна перевернути догори дном – і нічого не випаде.
- Додаємо сік лимона та кукурудзяний крохмаль. Обережно перемішуємо лопаткою (не міксером).
- Отриману білкову масу викладаємо на пергамент колом. Це буде основа торта. Можна також формувати коржі в тортовій формі без дна, а потім видалити її. Або нарисувати на пергаменті коло, викласти безе і розрівняти. У середині робимо широке заглиблення, його потім заповнимо кремом.
- Випікаємо у духовці за 110°С близько 1 год 30 хв. Час випікання залежить від духовки. Корж може тріснути, але всередині має залишитися м’яким.
- Для крему охолоджені вершки збиваємо з цукровою пудрою та дрібкою ваніліну до стійких піків. Це займе близько 5-7 хв. Викладаємо крем зверху на корж.
- Торт Павлова прикрашаємо ягодами та фруктами до смаку.
Для приготування цього десерту можна використовувати будь-які свіжі або заморожені ягоди, консервовані або свіжі фрукти й навіть фруктові пюре.
Рецепт торта Павлова вартий того, щоб приготувати цей шедевр кондитерського мистецтва в домашніх умовах. Смачного!
Фото: Depositphotos
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.