Що готувати у період Різдвяного посту – таке питання постає майже перед кожною господинею, яка дотримується суворих заборон на вживання м’яса, яєць, молочних продуктів тощо.
Факти ICTV підготували цікаві ідеї та смачні рецепти пісних страв, які можна готувати під час Різдвяного посту до самого свята.
1. Пісна страва на Різдвяний піст: борщ з квасолею та грибами
Інгредієнти
Зараз дивляться
- 150 г квасолі;
- 100 г грибів (печериці);
- 100 г білоголової капусти;
- 1 буряк;
- 2-3 картоплини;
- 1 морквина;
- 2 цибулини;
- томатна паста;
- 50 мл олії;
- 2 зубчики часнику;
- сіль, перець, лавровий лист, свіжа зелень кропу та петрушки – за смаком;
Приготування
- Заздалегідь замочіть в холодній воді квасолю на декілька годин або на ніч.
- У каструлю з чистою водою викладіть квасолю, варіть протягом 45 хвилин до готовності.
- Помийте овочі й гриби. Очищені картоплю, моркву, цибулю та буряк наріжте кубиками, капусту – соломкою, гриби – скибочками.
- У каструлі з водою відваріть картоплю, додайте квасолю.
- На пательні обсмажте цибулю з морквою до золотої скоринки.
- Окремо обсмажте на пательні буряк, додайте сіль, перець, томатну пасту, тушкуйте протягом 7-10 хвилин.
- Гриби обсмажте на пательні з олією протягом 5-10 хвилин до готовності.
- У каструлю з картоплею викладіть цибулю, буряк, гриби, капусту, додайте сіль, перець, лавровий лист, перемішайте, варіть протягом 10 хвилин.
- Помийте зелень кропу й петрушки та подрібніть ножем.Перед вимиканням додайте зелень і часник.
- Викладіть борщ у тарілку та подавайте на стіл.
2. Овочеве рагу – ідеальна пісна страва на Різдвяний піст
Інгредієнти
- 3 картоплини;
- 1 кабачок;
- 1 болгарський перець;
- 1 баклажан;
- 1 цибулина;
- 2 помідори;
- 100 г цвітної капусти;
- 50 мл олії;
- 2 зубчики часнику;
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготування
- Ретельно помийте овочі.
- Очищені картоплю, цибулю, баклажан, помідори, кабачок та болгарський перець наріжте кубиками, цвітну капусту розділіть на суцвіття.
- Підсмажте протягом 10 хвилин на пательні з олією цибулю, картоплю, баклажан, помідори та болгарський перець.
- Додайте цвітну капусту, долийте трохи води, сіль, перець, часник та тушкуйте ще 15 хвилин.
- Зніміть з вогню, викладіть овочеве рагу на тарілку та подавайте на стіл.
3. Хумус з гарбузом – оригінальна страва для Різдвяного посту
Інгредієнти
- гарбуз – 500 г;
- нут – 200 г;
- сік лимонний – 2 ст.л.;
- кунжутна паста (тахіні) – 1 ст.л.;
- часник – 2 зубчика;
- олія оливкова – 3 ст.л.;
- сіль – за смаком.
Приготування
- Якщо готуєте зі свіжого нуту, то його потрібно попередньо замочити в чистій питній воді мінімум на 4 години (до 8 годин максимум).
- Потім відваріть нут до готовності, воду не соліть, оскільки так нут швидше приготується і легше буде контролювати солоність готового хумусу.
- Поки вариться нут, можна запекти гарбуз. Для цього слід його вимити та нарізати шматочками (шкірку можна не зрізати). Потім перекласти у форму для запікання або на деко (щоб гарбуз не пригорів, можна застелити дно пергаментним папером) та запекти 25-30 хвилин за температури 180-190 градусів.
- Потім треба відокремити м’якоть гарбуза від шкірки та покласти в блендер.
- Зварений нут відкиньте на друшляк, щоб стекла рідина, та перекладіть у блендер до гарбуза.
- Додайте лимонний сік, оливкову олію, сіль, кунжутну пасту та часник, пропущений через прес.
- Збийте інгредієнти до однорідної маси. Якщо маса виходить занадто густою, то можна додати трохи холодної води.
- Перекладіть гарбузовий хумус у баночку або глибоку миску, додайте трохи олії та покладіть у холодильник. Зберігайте не довше трьох діб.
- Гарбузовий хумус матиме ще більш апетитний вигляд, якщо перед подаванням посипати його свіжою подрібненою зеленню, гарбузовим насінням або морською сіллю.
4. Салат з морквою та білим хроном: простий рецепт для посту
Інгредієнти
- 300 г моркви;
- 50 мл оливкової олії;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 2 зубчики часнику;
- білий гострий хрін – за смаком
Приготування
- Вимийте моркву, зріжте шкірку та натріть на дрібній тертці.
- Додайте олію, білий хрін, лимонний сік, подрібнений часник, оливкову олію, ретельно перемішайте на подавайте на стіл.
5. Пісна страва на Різдвяний піст – рис зі спеціями та арахісом
Інгредієнти
- рис – 200 г;
- арахіс – 200 г;
- сік лимонний – 100 мл;
- вода – 400 мл;
- тертий імбир – 2 ст.л.;
- куркума, насіння гірчиці, кмину – по 1 ч. л.;
- олія рослинна – 2 ст. л.;
- сіль, приправа карі, пажитник, перець чилі – за смаком
Приготування
- Промийте та замочіть рис щонайменше на 30 хвилин. Потім злийте воду та зваріть до готовності на повільному вогні. Готовий рис накрийте кришкою та залишіть на 10 хвилин.
- Поки вариться рис, обсмажте спеції. Розігрійте в сковороді олію, додайте насіння гірчиці, кмину, пажитник, дайте їм зашипіти і лопнути (на це піде 1-2 хвилини).
- Потім додайте приправу карі, перемішайте, покладіть перець чилі та обсмажте його протягом однієї хвилини.
- Додайте імбир та продовжуйте готувати ще хвилини дві.
- Потім покладіть куркуму та арахіс, очищений від лушпиння. Усе добре перемішайте та смажте близько 4-5 хвилин. Далі додайте лимонний сік, сіль, перемішайте та зніміть з вогню.
- Змішайте суміш до рису, усе добре перемішайте, розкладіть по тарілках, прикрасьте свіжою зеленню і насолоджуйтесь.
Смачного!
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.