У перший тиждень Великого посту дозволено вживання тільки сухої їжі, тобто не можна нічого вареного, тушкованого, смаженого, приготовленого на пару. Приймати їжу потрібно один раз на день – увечері. Однак у вихідні можна додати ще й сніданок.
– Церква дозволяє ослаблення посту хворим людям, вагітним жінкам, дітям та тим, хто в дорозі, – прокоментувала лікар-терапевт Марина Єріна. – А зараз до них приєднаються і наші захисники, яким взагалі складно вчасно поїсти, а не те, що вибирати продукти чи відмовлятися від м’яса. Їм потрібні сили.
У тилу ж цілком можливе суворе дотримання посту. Щоб не витрачати час та енергію на вибір пісних страв, пропонуємо готове меню з деякими рецептами, які можна приготувати з 18 березня по 24 березня.
Понеділок
- Сніданок: трав’яний чай, гречана каша на воді, салат із квашеної капусти
- Обід: пісний борщ із квашеного буряка, печена картопля з грибами, узвар
- Вечеря: вінегрет з овочів без олії, трав’яний чай з м’ятою
Рецепт борщу
Зараз дивляться
Інгредієнти:
- буряк квашений – 2 шт.
- буряк свіжий – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- картопля 2 шт.
- капуста 350 г
- кріп
- лавровий лист – 1-2 шт.
Приготування:
- Ця страва потребує попередньої підготовки. Потрібно заквасити буряки. Для цього трилітрову банку на 23 об’єму заповнюємо почищеним и нарізаним на шматки червоним буряком. Додаємо кілька шматочків житнього хліба, заливаємо водою і обв’язуємо банку марлею. Ставимо на тиждень у тепле місце, щоб закисло.
- Готуємо пісний борщ із частини сирих та частини заквашених червоних буряків (порівну) з додаванням моркви, капусти та картоплі.
- В окріп кладемо буряки, моркву, картоплю, цибулю, варимо майже до готовності, потім додаємо капусту, кріп сушений, 1-2 лаврових листочки. Солимо до смаку.
Узвар
Інгредієнти та приготування:
- Беремо по 200 г сушених яблук, груш, чорносливу, абрикосів. Заливаємо 4 л води.
- Настоюємо годину, потім доводимо до кипіння і варимо хвилин 10. Узвар потрібно накрити кришкою і настоювати до охолодження.
Вівторок
- Сніданок: рис із прянощами, чайкава
- Обід: суп із сочевиці, цвітна капуста відварена, узвар
- Вечеря: салат із червоної капусти з яблуком, чай із м’ятою
Салат із червоної капусти
Інгредієнти:
- невеликий качан червоної капусти
- велике яблуко
- олія – 2 ст. ложки
- яблучний оцет – 1 ч. ложка
- сіль, цукор до смаку
Приготування:
- Червонокачанну капусту миємо, розрізаємо на дві частини та нарізаємо тонкою соломкою. Ви можете скористатися спеціальним пристосуванням для шинкування капусти, також капусту можна натерти на тертці.
- Підготовлену капусту відправляємо в миску і злегка приминаємо руками. Це потрібно для того, щоб вона стала м’якою.
- Одне велике кисло-солодке яблуко миємо, чистимо і натираємо на тертці та відправляємо в миску з капустою.
- Заправка. У мисочку наливаємо дві столові ложки олії. Додаємо до заправки яблучний оцет і цукор, а потім дрібку солі. Перемішуємо заправку до повного розчинення сухих інгредієнтів. Поливаємо салат підготовленою заправкою. Все як слід перемішуємо. Можна додати горіхи або кунжут.
Суп із сочевиці
Інгредієнти:
- червона сочевиця – 200 г
- картопля – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- олія – 2 ст. ложки
- сіль, перець чорний мелений – до смаку
- зелень
Приготування:
- Сочевицю промити холодною водою.
- У трилітрову каструлю влити олію, додати подрібнену цибулю і пасерувати її одну хвилину. Додати потерту моркву, перемішати, обсмажувати ще одну хвилину.
- Додати порізану на кубики картоплю, перемішати овочі й обсмажувати їх іще одну хвилину.
- Потім до овочів додати сочевицю, залити холодною водою так, щоб всі інгредієнти були нею вкриті, посолити, поперчити і ретельно перемішати.
- Довести суп до кипіння, накрити кришкою і варити 30 хвилин на маленькому вогні. Перед подачею додати в тарілки подрібнену зелень.
Середа
- Сніданок: горіхи з яблуками, чайкава з сухариками
- Обід: суп-пюре з гарбуза та селери, салат з пекінської капусти з болгарським перцем та цибулею пореєм із сухариками, морс із журавлини
- Вечеря: вареники з капустою
Суп-пюре з гарбуза
Інгредієнти:
- гарбуз – 700 г
- корінь селери – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- корінь петрушки – 1 шт.
- сіль до смаку
- зелень
Приготування:
- Гарбуз, моркву, селеру, цибулю та корінь петрушки порізати на кубики, залити в каструлі двома літрами води. Варити овочі до готовності.
- Потім збити блендером на пюре, додати подрібнену зелень та сіль до смаку.
- Знову поставити каструлю на вогонь. Довести до кипіння і виключити.
- Подрібнену петрушку додати у тарілки.
Салат із пекінської капусти з болгарським перцем
Інгредієнти:
- пекінська капуста – 500 г
- зелена цибуля – 1 пучок
- огірок свіжий – 1 шт.
- перець болгарський – 1 шт.
- кукурудза консервована – 12 банки
- оливки без кісточки – 100 г
- свіжа зелень
- сіль до смаку
Приготування:
- Порізати капусту, огірок, перець та цибулю. Додати кукурудзу.
- Оливки порізати дрібно або половинками (як вам подобається), додати зелень, перемішати. Посолити до смаку.
Четвер
- Сніданок: салат овочевий без олії, чайкава
- Обід: суп гороховий, з морквою та цибулею, капуста тушкована, узвар
- Вечеря: салат із буряка з сиром тофу
Салат із буряка з сиром тофу
Інгредієнти:
- відварений або запечений буряк – 2 шт.
- сир тофу – 100 г
- волоські горіхи – 50 г
- петрушка
- сік лимона – 10 мл
- соєвий соус – 20 мл
- насіння кунжуту
Приготування:
- Буряк попередньо запікаємо у духовці або нвч-печі. Нарізаємо на кубики.
- Так само нарізаємо і сир тофу. Волоські горіхи підсмажуємо на пательні.
- Змішуємо інгредієнти, поливаємо лимонним соком та соєвим соусом, посипаємо кунжутом та петрушкою.
Капуста тушкована
Інгредієнти:
- цибуля – 1 шт.
- капуста – 1 кг
- чорнослив – 100 г
- томатна паста – 60 г
- цукор – 1 ст. ложка
- перець мелений, сіль до смаку
- олія – 50 мл
- 200 мл води
Приготування:
- У пательні розігріти олію і протушкувати подрібнену цибулю.
- Додати капусту, 100 мл води і тушкувати під кришкою 10 хвилин.
- Додати томатну пасту, цукор і знову тушкувати 5 хвилин.
- Після чого додати до капусти чорнослив, 100 мл води, приправити перцем. Готувати до повного випаровування рідини.
П’ятниця
- Сніданок: ікра кабачкова, чайкава, крекер
- Обід: борщ зелений пісний, рис з овочами, салат із буряка з тмином
- Вечеря: вареники з вишнями, трав’яний чай
Борщ зелений
Інгредієнти:
- вода 1,5 л
- картопля – 3 шт.
- щавель – 200 г
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- кріп – пучок
Приготування:
- Картоплю почистити і нарізати на кубики, моркву натерти на тертці, цибулю нарізати.
- Викласти овочі в окріп, варити до готовності.
- Додати щавель, прокип’ятити 3 хвилини, посолити до смаку.
Трав’яний чай
Інгредієнти та приготування:
- У заварний чайник додати 2 чайні ложки трав’яного збору: ромашка, пелюстки чайної троянди, чебрець, меліса або м’ята, деревій, взяті порівну.
- Залити 200 мл окропу, настояти 10-15 хвилин. Пити з медом.
Субота
- Сніданок: млинці пісні з ягодами, чайкава
- Обід: суп овочевий, картопля тушкована з грибами, салат з квашеної капусти
- Вечеря: цвітна капуста з тушкованою морквою та цибулею, крекер, чай
Млинці пісні
Інгредієнти:
- борошно – 350 г
- вода – 3 склянки
- олія рослинна – 70 мл
- цукор – 20 г
- сода – 2-3 ч. ложки
- сік лимона або оцет – 2-3 краплі
- сіль – дрібка.
Приготування:
- У воду кімнатної температури додаємо сік лимона або оцет, потім – цукор і сіль. Борошно змішуємо з содою і підсипаємо у воду, розмішуючи.
- Останньою додаємо олію.
- Смажимо млинці на розігрітій пательні.
Картопля тушкована з грибами
Інгредієнти:
- картопля 600 г
- гриби 250 г
- цибуля 1 шт.
- морква 1 шт.
- олія 4 ст. л.
- сіль і перець, інші спеції до смаку
Приготування:
- Почистити і помити всі овочі. Цибулю нарізати дрібно, моркву натерти на тертці.
- Розігріти в пательні олію. Висипати цибулю і моркву, обсмажити 5 хвилин на середньому вогні. Нарізати картоплю великими кубиками.
- Додати на пательню, перемішати, налити склянку гарячої води. Вода повинна покрити картоплю приблизно наполовину. Накрити кришкою, тушкувати 15 хвилин, майже до готовності.
- Гриби помити та нарізати великими шматками, додати до всіх овочів, перемішати. Посолити, додати спеції, тушкувати ще хвилин 5.
Неділя
- Сніданок: солянка грибна, хлібці зернові, чайкава
- Обід: борщ пісний із квасолею, картопля, запечена з овочами, салат зі свіжої капусти
- Вечеря: гречана каша з овочами, узвар
Солянка грибна
Інгредієнти:
- капуста білокачанна – 400 г
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- гриби лісові – 200 г
- сік лимона – 1 ст. ложка
- лавровий лист – 1-2 шт.
- олія
- маслини – 100 г
- вода
- сіль
Приготування:
- Гриби відварити.
- Нарізати також соломкою капусту, гриби, цибулю та моркву.
- Викласти інгредієнти до глибокої пательні, налити води наполовину. Тушкувати овочі, перемішуючи, до готовності.
- Наприкінці додати лавровий лист, маслини, сік лимона, посолити. Накрити кришкою, протушкувати ще 5 хвилин.
Каша гречана з овочами
Інгредієнти:
- гречана крупа – 200 г
- вода 500 мл
- морква – 1 шт. цибуля – 1 шт.
- перець солодкий – 2 шт.
- олія – 30 г
Приготування:
- Цибулю почистити, вимити та дрібно нарізати. Почищену моркву нарізати тонкими брусочками. Солодкий перець – кубиками.
- У глибокій чавунній пательні розігріти олію. Викласти цибулю і обсмажити до золотистого кольору.
- Потім додати інші овочі і смажити на середньому вогні ще 3 хвилини.
- Гречану крупу промити, викласти на овочі, перемішати і тушкувати 5 хвилин. Влити воду, посолити, довести до кипіння і тушкувати на маленькому вогні 20 хвилин.
- Кашу не потрібно часто перемішувати, тоді вона буде розсипчастою та ніжною.
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.