Щоб влітку виростити на ділянці овочі та зелень, необхідно вчасно підготувати ґрунт, замочити насіння для розсади, знезаразити його, а також заздалегідь спланувати посівні роботи з урахуванням місячного календаря. theLime вирішив докладніше розповісти, як підготувати насіння моркви, петрушки та капусти перед посадкою.
Читайте також: Як захистити моркву від морквяної мухи: допоможе обробка насіння перед посадкою в ґрунт.
Морква
Насіння моркви необхідно висипати в полотняний мішечок і закапати у вологу холодну землю за 10-12 днів до висіву на грядку. Після такої обробки насіння дає гарні сходи.
Петрушка
Петрушка проростає дуже довго. Для прискорення цього процесу насіння необхідно замочити, загорнути у подвійний шар марлі та залишити прокльовуватися за кімнатної температури.
На шостий день, коли у 5-6% намоченого насіння з’являться паростки, його поміщаємо в холодильник, де витримуємо при температурі -1°С… +2°С протягом 10-12 днів, а потім висіваємо. Після такої підготовки насіння сходи петрушки з’являються на 5-7 день після сівби.
Читайте також: Як розбудити насіння перцю, яке не хоче сходити: три поради городникам.
Капуста
Розсада білокачанної капусти краще приживеться у відкритому ґрунті та швидше сформує голівки, які не розтріскуватимуться, якщо заздалегідь замочити насіння. Для цього його необхідно потримати протягом 16 годин у розчині аскорбінової кислоти (0,1 г препарату на 1 л води). Щогодини насіння обережно помішуємо, потім промиваємо і залишаємо для пророщування. Після такої обробки капуста росте здоровою, присадкуватою, з потужною кореневою системою.
Цікаві новини для вас:
- Оптимальні терміни: які дні у березні найкраще підходять для посадки капусти на розсаду.
- Є вдома у кожного: які засоби найкраще підходять для обробки насіння перед посівом на розсаду.
- Експертка порадила, як покращити ґрунт для розсади: що додати в субстрат.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.