Картопляне пюре є дуже популярною в Україні стравою, проте деякі лікарі називають її «вбивцею» судин і серця – його фанатам загрожує накопичення холестеринових бляшок, чревате смертельно небезпечними ускладненнями.
Лікарі попереджають, що щоденний раціон має першорядний вплив на рівень загального холестерину в організмі. У його публікації лікар-нутриціолог Маріса Мур розповіла про небезпеку частого вживання картопляного пюре.
На думку експертки, популярна страва здатна стати “вбивцею” судин і серця за умови періодичної появи в раціоні людини.
“Картопляне пюре зазвичай містить велику кількість масла, вершків, цільного молока, сметани або вершкового сиру. Таким чином воно перетворюється на «жирову бомбу уповільненої дії» для вашого організму”, – попередила лікарка.
Спеціалістка пояснила, що самі пристрасні любителі пюре можуть постраждати від збільшення маси холестеринових бляшок, що осідають на стінках артерій і забивають їх просвіт. В результаті серце починає працювати набагато більш напружено, щоб прокачати кров по судинах і забезпечити киснем всі органи. Така робота органу, пов’язана з постійним навантаженням, загрожує розвитком серйозних відхилень – наслідками даного процесу можуть стати серцевий напад і інсульт.
“Якщо у вашому організмі вже достатнього багато “поганого” холестерину, певні продукти і, зокрема, настільки популярне картопляне пюре, може погіршити ситуацію, що загрожує цілісності серця і судин. Любителям картоплі слід звернути увагу на запечений продукт, до якого можна подати овочі і нежирну сметану”, – поділилася порадою британська фахівчиня.