Насіння чіа – це справжній суперфуд і лідер за вмістом нутрієнтів. Це насіння містить велику кількість кальцію, калію та заліза. Також чіа багате на омегу-3, незамінні кислоти, антиоксиданти, білки та клітковину.
Крім того, вживання чіа забезпечує профілактику серцево-судинних та онкологічних захворювань, блокує запальні процеси в організмі, нормалізує стан нервової системи, зменшує ступінь тривожності та підвищує активність мозку.
Ба більше, чіа покращує метаболізм і допомагає знизити вагу. Це насіння можна додавати у різноманітні страви, проте найпопулярніша – чіа-пудинг.
Пудинг з насіннями чіа – ідеальний варіант здорового сніданку або повноцінного збалансованого перекусу.
Якщо ви ще не куштували цей десерт, Факти ICTV підготували для вас кілька смачних рецептів чіа-пудингу, які точно не залишать вас байдужими!
Чіа-пудинг – рецепт на кокосовому молоці
Це ідеальний варіант для вегетаріанців, які не вживають їжу тваринного походження. Для приготування чіа-пудингу на кокосовому молоці, вам знадобиться:
- насіння чіа – 4-5 ст. л.;
- кокосова стружка – 2 ст. л.;
- кокосове молоко – 300 мл;
- ванільний екстракт – 1 ч. л.;
- кленовий сироп – 2 ст. л.
Приготування:
- Змішайте в невеликій мисці насіння чіа, кленовий сироп, екстракт ванілі та молоко.
- Дайте суміші постояти 10-15 хв. Вона має загуснути. Якщо цього не трапилося, залиште пудинг у холодильнику, поки він не стане достатньо густим!
- Перед подаванням ретельно перемішайте суміш та перекладіть її в склянку або банку.
- Зверху на чіа-пудинг викладіть кокосову стружку, також можна додати ягоди чи фрукти.
Чіа-пудинг – рецепт на кефірі
Великий плюс чіа-пудингу – його можна готувати з будь-яких комбінацій фруктів, овочів, ягід. Аби приготувати пудинг на кефірі, вам знадобиться:
- кефір – 1 склянка;
- фрукти чи ягоди (на ваш смак) – 1 склянка;
- насіння чіа – 5 ст. л.;
- підсолоджувач – 1 ст. л.
Якщо ви полюбляєте пікантні смаки, можна додати лимонний сік, м’яту, мелісу чи корицю.
Приготування:
- Насипте у склянку насіння чіа та залийте його кефіром.
- Додайте підсолоджувач і ретельно перемішайте.
- Накрийте склянку харчовою плівкою та залиште пудинг у холодильнику на 15 хв.
- Згодом дістаньте чіа-пудинг та ще раз перемішайте.
- Знову поставте пудинг у холодильник на 2-4 год.
- Після цього прикрасьте його ягодами і фруктами та насолоджуйтеся!
Рецепт чіа-пудингу з йогуртом
Інгредієнти:
- натуральний йогурт – 200 г;
- насіння чіа – 3 ст. л.;
- свіжі ягоди чорниці та ожини – по 1/4 ст. л.;
- мед (за бажанням) – 2 ст. л.;
- мелена кориця – 1/2 ч. л.;
- ванільний екстракт – 1/2 ч. л.;
- жменя мигдалю (смаженого та нарізаного скибочками).
Приготування:
- Змішайте йогурт та 1/4 склянки чорниці в блендері.
- Вилийте готову масу в окрему миску.
- Додайте насіння чіа, мед, корицю, екстракт ванілі. Добре усе перемішайте.
- Залиште пудинг на 10-15 хв, потім знову перемішайте, аби розбити грудочки.
- Перекладіть чіа-пудинг у тарілку та залиште охолоджуватися протягом 2 год або на ніч.
- Перед вживанням прикрасьте пудинг ожиною, чорницею та смаженим мигдалем.
Чому чіа-пудинг не починає густіти?
Щоб чіа-пудинг почав густішати, необхідно правильно виміряти співвідношення між насінням та рідиною (молока, йогурту чи кефіру), а також дати насінням час. Чіа має збільшити свій обʼєм і набухнути.
Якщо чіа-пудинг не густішає, причиною може бути недостатня кількість насіння. Зазвичай рекомендують використовувати близько три-чотири столових ложок чіа на одну склянку рідини.
Також важливо дати насінню час “настоятися”. Готовий пудинг має простояти в холодильнику щонайменше 2-3 годин, або й усю ніч.
Якщо ваш пудинг все одно залишається рідким, радимо додати ще кілька столових ложок чіа-насіння та дати йому час постояти.
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.