До світлого свята Великодня залишається ще кілька тижнів, проте господині вже почали замислюватися про святкове меню. Головні страви на столі – це, звичайно ж, паска, яку можна приготувати за класичним рецептом на 10 жовтках, та яйця-кришанки. theLime вирішив розповісти, які продукти та страви можна святити у церкві, а які – не варто.
Читайте також: Що таке борошно Манітоба, яке все частіше використовують для випікання пасок.
Перед відвідуванням церкви на Великдень, який у 2024 року православні відзначатимуть 5 травня, необхідно зібрати великодній кошик. Як правило, це кошик з лози, який можна прикрасити квітами і листям, великоднім декором, а також накрити вишитим рушником або тематичним рушником, які продаються напередодні Світлого Воскресіння в торгових точках.
Щоб визначити, які продукти будуть доречні в кошику, варто розібратися з текстами молитов, які читають великодньої ночі. Там є благословення на освячення хліба (паска), молочних продуктів (сир, масло, молоко, яйця), а також пасхального ягняти (що традиційніше для Греції, а в нас у кошик кладуть шинку, домашню ковбасу, буженину тощо). Протягом багатьох століть цей набір продуктів залишається незмінним.
Що обов’язково має бути у великодньому кошику?
1. Паска
Пасхальний хліб або паска – символ небесного царства та воскресіння. В основному це випічка з верхом округлої форми та прикрасами (символічні візерунки або глазур із збитих яєць).
2. Яйця-крашанки або писанки
Яйця символізують початок життя і водночас є нагадуванням про те, що Бог пожертвував собою, щоб подарувати нам нове життя. Їх можна розфарбувати або декорувати за допомогою спеціальних наклейок.
3. Молочні продукти
У кошик можна покласти молоко, кисломолочний сир, твердий сир та масло. Молоко є символом любові Бога до людей, домашній сир і масло ототожнюють з жертовністю та ніжністю до Бога, яких потрібно прагнути, як дитина молока матері. Також сир є однією з улюблених складових традиційних страв, без якого не обходиться жодне свято та більшість національних страв (вареники, млинці, пиріжки тощо). Крім того можна приготувати сирну паску.
Читайте також: Блогерка показала, як готувати смачну глазур для паски, яка не липне і не кришиться.
4. М’ясні страви
М’ясні страви також є невід’ємною частиною великоднього кошика, освячення якого сягає корінням ще у старозавітний Великдень: на це свято вживали жертовне ягня. На сьогоднішній день прийнято нести сало чи домашню ковбасу.
5. Сіль
Сіль здавна вважається оберегом від злих сил, а також є символом зв’язку між Богом і людьми, яким потрібно оберігати чистоту серця, щоб наслідувати Христа.
6. Хрін
Традиція класти в пасхальний кошик хрін бере свій початок у Старому Завіті – на Великдень єврейський народ готував страви з гіркими приправами на згадку про гіркоту рабства в Єгипті. У сучасній Україні вона прижилася більше на заході країни як символ незламності людського духу.
Також у кошик можна покласти воду, а в церкві купити свічки.
Що не можна святити в церкві на Великдень?
1. Будь-які алкогольні напої, особливо міцні.
2. Продукти, виготовлені з крові тварин. Йдеться, наприклад, про кров’янку.
3. Фрукти та овочі – вони дозволені під час посту, тому їх не потрібно святити.
4. Будь-які приклади матеріального достатку (гроші, годинники, прикраси, ключі від квартири чи машини). Якщо у вас виникло сильне бажання освятити коштовності, з такою метою слід пройти окремо до священнослужителя.
5. Ножі та ножиці.
Цікаві новини для вас:
- Чому падає паска: 7 поширених причин невдалої випічки на Великдень.
- Хто відзначає Великдень 31 березня і чому дати відрізняються у католиків та православних.
- Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.