Поласувати врожаєм можна вже за місяць після цвітіння
Горох починають садити навесні, як тільки ґрунт відтає і прогріється щонайменше до 2–3 °C, а температура повітря стане позитивною. При цьому можна не чекати, коли мине загроза приходу зворотних заморозків: ця культура стійко витримує короткочасне зниження температури до -6 ºС. Горошок росте досить швидко, тому його можна сіяти аж до початку серпня. Деякі дачники вдаються до хитрощів і роблять це кожні 10-15 днів, щоб безперебійно отримувати врожай.
Читайте також: Поради для гарного врожаю – коли та як краще садити картоплю
Сорти гороху поділяються на три різновиди: лущильні, мозкові та цукрові. Ось чим вони відрізняються.
Лущильний горошок годиться для вживання як у свіжому, так і у висушеному вигляді. Його використовують не тільки в кулінарії, але і як кормова добавка для тварин.
Мозкові сорти отримали свою назву через зморщені горошини, які, як нескладно здогадатися з назви, нагадують мозок. Насіння містить більше цукрів і має більш солодкий смак, ніж лущильні.
Цукрові сорти найсолодші. На відміну від інших різновидів, стручки тут не містять жорсткої перетинки, тому їх можна їсти вже тоді, коли насіння ще не налилося.
Як підготувати грядку для вирощування гороху
Намагайтеся знайти добре освітлене сонячне місце, захищене від протягів і сильних вітрів. Можна посадити горошок і в півтіні — правда, в цьому випадку його врожай буде скромнішим.
Безпосередньо перед посівом насипте по 200-400 г золи дерев і 10 г сечовини (карбаміду) на кожен квадратний метр грядки. Перекопайте ґрунт на багнет лопати, розбиваючи земляні грудки. Розпушіть ґрунт і розрівняйте його поверхню граблями.
Глибина борозни повинна бути близько 5-7 см. Якщо ви плануєте садити горошок у кілька рядків, робіть їх на відстані не менше ніж 30 см один від одного. До речі, борозенки вийдуть рівними та акуратними, якщо продавлювати їх у ґрунті за допомогою довгої дощечки.
Рясно пролийте водою траншеї за допомогою лійки з насадкою-розсіювачем, щоб не розмити ґрунт. Коли рідина повністю вбереться, приступайте до сівби.
Розкладіть горошини у борозенках, злегка вдавлюючи в ґрунт. Відстань між насінням має бути близько 6-8 см.
Читайте також: Коли та як сіяти базилік на розсаду
Засипте борозенки ґрунтом і злегка ущільніть його поверхню долонями. Укрийте грядку прозорою плівкою – це допоможе підтримувати вологість ґрунту та захистить посіви від ненажерливих птахів.
Проростання гороху займає приблизно 1-2 тижні. Поки насіння не проклюнулося, слідкуйте, щоб ґрунт на грядці не пересихав, і зволожуйте його при необхідності. А коли помітите паростки, зніміть плівку.
Ця невибаглива рослина не вимагатиме багато вашої уваги. Поливайте горох орієнтуючись на поверхню ґрунту на грядці: як тільки він почне підсихати, рясно полийте горошок теплою водою з лійки або шланга з насадкою розсіювачем, намагаючись направляти потік у міжряддя.
Зазвичай на ранній стадії розвитку рослини потрібно поливати кожні 5-7 днів. Коли горошок почне цвісти, а потім і зав’язувати стручки, потрібно робити це частіше – 2-3 рази на тиждень, особливо якщо спекотна і посушлива погода.
Після дощу або чергового поливу акуратно розпушіть ґрунт у міжряддях сапкою з невеликими зубцями, намагаючись не зачепити рослини. Ця процедура забезпечить кореневій системі горошку доступ кисню.
Також важливо вчасно видаляти бур’яни на грядці. Вони розвиваються досить інтенсивно і забирають поживні речовини із ґрунту.
Читайте також: Добриво з чорнобривців для багатого врожаю – корисні властивості та як приготувати
Для нормального зростання та розвитку горошку потрібні опори, навколо яких він витиметься. Коли рослини досягнуть висоти 15-20 см, підв’яжіть їх будь-яким зручним способом, використовуючи сітку, горизонтальні або вертикальні конструкції.
Підгодовуйте горох
Коли рослини почнуть цвісти, додайте до ґрунту добриво з високим вмістом калію, який сприяє зав’язуванню стручків. Наприклад, у 10 л води розчиніть 100-200 г деревної золи і полийте горох під корінь. Цього обсягу підживлення вистачить приблизно 1 квадратний метр грядки.
Коли збирати врожай гороху
Горошок повністю дозріває приблизно за місяць після цвітіння. Причому відбувається це поступово: спочатку наливаються найнижчі стручки, а потім ті, що розташовані вище. При збиранні врожаю намагайтеся акуратно відокремлювати стручок від стебла пальцями чи ножицями, щоб не пошкодити весь кущ.
До речі, при вирощуванні цукрового горошку не обов’язково чекати його технічної стиглості, тобто повного дозрівання горошин. Ніжні молоді стручки з насінням, що ледь намітилося, всередині мають солодкий приємний смак, тому можна знімати їх з куща раніше.
Також ми писали, як виростити лаванду на підвіконні.