Напередодні Великодня українці запасаються курячими яйцями, аби зробити з них святкові крашанки. Головним критерієм при виборі цього продукту є свіжість, але визначити її “на око” досить проблематично. Звичайно, можна розбити яйце і дізнатися, чи воно протухло, але є й інші способи. Деякі з них можна скористатися при виборі яєць у магазині або на ринку.
Читайте також: Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися.
Як визначити свіжість яєць
Опустіть у воду
Візьміть глибоку ємність, можна склянку, налийте холодну воду та опустіть у неї яйце. Якщо воно залишилося лежати на дні у горизонтальному положенні, значить – свіже. Якщо яйце злегка піднялося тупим кутом до верху, – вже не першої свіжості і його потрібно якнайшвидше використати, але тільки в приготуванні гарячих страв або тіста. Яйце, яке повністю піднялося на поверхню, їсти не можна – воно зіпсоване.
Потрусіть яйце
Цей спосіб перевірки свіжості яєць підійде також під час покупки в магазині. Візьміть у руку яйце, прикладіть до вуха і потрусіть. Якщо ви не почуєте сторонніх звуків, то можете сміливо класти його в кошик. Якщо ж при струшуванні буде чути хлюпання, то таке яйце вже не придатне для вживання.
Читайте також: Великодні поробки: підставка для яєць у вигляді півника, яку можна зробити з дітьми.
Перевірте білок та жовток
Перевірити свіжість яєць у домашніх умовах можна розглянувши стан білка та жовтка. Для цього обережно розбийте яйце на плоску тарілку і подивіться на нього. Якщо жовток опуклий і щільний, а білок в’язкий і пружний – яйце свіже. Але, якщо жовток плоский, а білок рідкий – це ознака зіпсованості. Такі яйця їсти не можна.
Перегляньте дату упакування
Впевнені, що ви завжди так робите, але краще ми вам нагадаємо. На упаковці яєць виробник завжди вказує інформацію про термін придатності. Він гарантує, що при правильному дотриманні умов зберігання продукт залишатиметься свіжим протягом зазначеного часу. Яйця зазвичай придатні для вживання протягом 30 днів з моменту упакування.
Дізнайтеся також, як зробити крашанки в цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками.