Інколи навіть досвідчені городники скаржаться, що їхні кабачки жовтіють і починати гнити. І дуже шкода, що гниють саме маленькі кабачки, які ще не встигли дозріти.
Про те, чому жовтіють і гниють кабачки, а також про те, що робити, розповів автор YouTube-каналу “Корисне TV”.
Читайте також: Чим підживити помідори під час цвітіння: натуральне добриво знайдеться в кожному холодильнику.
Засмучуватися не варто, бо з проблемою можна впоратися, і кабачки ще потішать своїм щедрим врожаєм. Причин жовтіння кабачків може бути кілька.
“Інколи жовтіють маленькі кабачки, які не встигли запилитися, а як ми знаємо, на кабачках є чоловічі й жіночі квітки, а сама культура ця є бджолозапильною. Тож коли бджоли не змогли запилити кабачки через негоду чи з якихось інших причин, кабачок на жіночій квітці так і залишиться маленьким і не дозріє.
Такі кабачки краще зразу видалити, щоб стебло почало наростати більше і випустило нові квіти з плодами”, – пояснив автор ролика.
Також кабачки починають гнити, коли в грунті багато вологи через сильні опади. Ці плоди теж краще відразу видалити, щоб гниль не вражала стебло.
“Краще це зробити за допомогою секатора, оскільки стебла в таких рослин м’які”, – каже фермер.
Третя причина, чому кабачки жовтіють і не ростуть, може бути пов’язана з нестачею живлення, тому рослини важливо підживити у цей період, щоб дати новий старт для росту.
Читайте також: Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами.
Також може бути четверта причина і в такому випадку вже потрібно буде вирішувати, чи залишати рослини.
“Кущі можуть бути уражені шкідниками або хворобами. Про це можна зрозуміти, якщо навіть великі і стиглі кабачки будуть рости некрасивими, кривими, у пухирях, можуть бути неоднорідними на колір на одному стеблі – від світлого до темного. Листя на кущі може бути в дірках від шкідників, а на зворотній стороні листа, особливо на молодих маленьких листочках, може бути попелиця або інші шкідники. Тому потрібно обов’язково зірвати весь врожай, уражений хворобами, а якщо ж самі плоди придатні до вживання, можна використати їх в їжу”, – розповів автор ролика.
Щоб запобігти хворобам кабачків, їх варто обробляти інсектицидами від шкідників і протигрибковими препаратами – фунгіцидами, але це вже не можна робити за два тижні до дозрівання плодів, щоб хімічні препарати не потрапили в їжу.
Читайте також: Звичайна харчова сода стане в пригоді в саду і на городі: чим вона корисна.
“Можете не хвилюватися, якщо вам доведеться видалити уражені плоди, просто видаліть їх і кущі далі будуть рости нормально і зав’яжуть нові плоди”, – резюмував автор відео.