22.6 C
Kyiv
Субота, 6 Липня, 2024

Член наглядової ради «Укренерго» припустив, коли обмеження енергоспоживання можуть послабитися
(www.radiosvoboda.org)

Найпопулярніші

Прогнози щодо пікового навантаження на енергосистему в червні та липні справдилися, заявив радник прем’єр-міністра, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко в ефірі національного телемарафону:

«Енергетики на основі аналізу і сезонного навантаження в системі і, відповідно, очікуваних графіків відновлення генеруючого обладнання після російських атак прогнозували, що червень і липень очікувано будуть найважчими в енергосистемі. На жаль, дива не сталося, ви бачите самі, яка температура. Це призвело до збільшення навантаження в системі, відповідно, до значних обмежень, про які ми й попереджали».

Він припустив, що ситуація може поліпшитися наприкінці липня, оскільки частина енергетичного обладнання має вийти з ремонтів, а температура має знизитися.

Читайте також: Звіт ООН: російські атаки навесні принесли «жахливі втрати» цивільному населенню України

«Ситуація десь до 20-х чисел липня буде приблизно на тому ж рівні, на якому перебуває сьогодні. Ви розумієте, що я не можу назвати точні дати, але в 20-х числах липня ми плануємо вихід у роботу з ремонтів низки генеруючих установок. Повинна з’явитися додаткова електрична потужність у системі, відповідно, це призведе до суттєвого пом’якшення графіків. Швидше за все, дефіцит залишиться, але він буде суттєво нижчий, ніж буде на сьогодні», – сказав Бойко.

Він також пояснив, що Україна не кожен день вичерпує весь обсяг електроенергії, яку може імпортувати з-за кордону – 1 700 мегават. Зокрема, частину цього імпорту українська енергосистема отримує не в рамках комерційного імпорту, а на запит про аварійну допомогу, але, за словами Бойка, на такі запити інші країни можуть відмовити, якщо неає можливості надати допомогу

«У наших сусідів – схожа погода, схожа температура, схоже підвищення навантаження в енергосистемі. Тому не завжди вони можуть надати нам таку допомогу».

Читайте також: В Україні через негоду знеструмлені понад 190 населених пунктів – Міненерго

В Україні діють графіки погодинних вимкнень світла через комбіновані цілеспрямовані атаки РФ на українську енергосистему. Українські енергетичні обʼєкти упродовж останніх місяців регулярно зазнавали ударів російських ракет і дронів. Електроенергії значно не вистачає для покриття потреб всіх споживачів.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок масованих ракетних атак РФ у березні знищено 80% теплової генерації. У Міненерго повідомляли, що через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії «Центренерго» і гідроелектростанції «Укргідроенерго».

Радіо Свобода

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини