26.3 C
Kyiv
Субота, 27 Липня, 2024

що раніше було збудовано неподалік історичного музею (Відео) – ЧЕline |
(cheline.com.ua)

Найпопулярніші

На чернігівському Валу неподалік історичного музею поміж дерев можна побачити залишки давнього фундаменту. Територія його немаленька, проте вже поросла травою. Як виявляється, фундамент цей покладений ще в ХІХ столітті та є залишками цікавої історичної будівлі.

«В історії чернігівського Валу – Дитинця – є три основні такі періоди його забудови. Це період Київської Русі, частково ці будівлі збереглися. Це період Гетьманщини XVII-XVIII століття, тобто другий період. І період третій – це окупаційний, імперський XIX – початок XX століття», — Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Група будівель, розташованих поблизу історичного музею на Валу, та сам музей належать до імперського періоду. Як виявляється, раніше в будівлі історичного музею розміщувалася чоловіча гімназія, що була однією з перших на теренах Лівобережної України.

«Сама історія Чернігівської чоловічої гімназії почалася ще 1805 року, саме тоді вона була заснована. Перша будівля її – це будівля, яку зараз займає Чернігівський обласний історичний музей ім. В. Тарновського, а сама будівля була збудована в 1804 році як будинок чернігівського губернатора», — Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

На початку 20-х років ХІХ століття в цій будівлі вперше почалося навчання, а в 60-х роках відкрився благородний пансіонат для приїжджих учнів. Спершу навчання в гімназії було доступним за ціною для всіх, проте протягом певного часу ціна зростала, тож навчатися тут могли вже лише дворянські діти. Серед відомих випускників гімназії є історики, етнографи та науковці. А в самому навчальному закладі викладав Леонід Глібов – відомий в Україні поет і байкар.

«Другий корпус гімназії спершу будувався як окрема споруда або приміщення – це благородний пансіонат. Його зводили з 1850-го по 1854-й рік. Знаходився якраз поряд із нами. Проте від цієї будівлі нічого майже не залишилося. Є тільки фундамент, підвальне приміщення та спортивна зала чоловічої гімназії, збудованої в 1914 році», — Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

На жаль, комплекс будівель чоловічої гімназії в повному вигляді до наших днів не зберігся. За часів Другої світової війни будівля пансіонату була зруйнована.

«Саме в цей корпус будівлі чоловічої гімназії середини ХІХ століття, очевидно, влучили кілька авіабомб. Вона була пошкоджена, перекриття згоріли, стіни були відносно цілими. І після Другої світової війни ці залишки розібрали на будівельний матеріал», — Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Проте й досі збереглася гімназійна спортивна зала. Зараз у цій історичній будівлі працює центр спортивної боротьби і залюбки тренуються чернігівці.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

ЧEline

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини