28.7 C
Kyiv
Субота, 27 Липня, 2024

Володимир ПОЦЕЛУЄВ: «Кадровий потенціал і матеріально-технічна база – складові успіху лікарні Святого Пантелеймона» (ФОТО, ВІДЕО)
(sumypost.com)

Найпопулярніші

Нещодавно у сумській лікарні Святого Пантелеймона відбувся масштабний операційний день. Команда ортопедів медзакладу спільно з фахівцем Київського інститут травматології та ортопедії провели 8 операцій – артроскопії колінних суглобів. Усі прооперовані почуваються добре і того ж дня вже ставали на ноги.

Артроскопічні втручання відрізняються від відкритих операцій в травматології та ортопедії не тільки мінімізацією пошкодження м’яких тканин, але і великими можливостями діагностики та лікування патологій суглобів.

Артроскопічна хірургія – це метод малоінвазивного хірургічного втручання, під час якого пацієнт отримує мінімальні пошкодження м’яких тканин. Це істотно полегшує та прискорює післяопераційне відновлення, а також знижує ризик ускладнень. Сама операція здійснюється за допомогою артроскопа – спеціального ендоскопа, що вводиться в певну ділянку суглоба через невеликий надріз, – пояснив лікар-ортопед Анатолій ДУЖЕНКО.

У клінічній лікарні Святого Пантелеймона артроскопічні операції на колінних суглобах виконують з кінця 2023 року. Лікарі-ортопеди пройшли курс навчання, під час якого освоїли нові методики, та постійно продовжують обмін досвідом із колегами з Києва та Черкас.

Великою мірою впровадження прогресивних технологій стало можливим завдяки тому, що адміністрація медзакладу ініціювала і організувала придбання сучасного високоточного і вартісного обладнання – артроскопічної стійки.

«Нашим лікарям під силу завдання будь-якої складності»

Володимир ПОЦЕЛУЄВ зазаначає, щоб бути затребуваними, треба постійно вдосконалюватись: розвиватись, вчитись, придбавати сучасне обладнання. Тільки так можливе впровадження новітніх технологій.

Кадровий потенціал і матеріально-технічна база – складові успіху лікарні Святого Пантелеймона, – говорить Володимир Іванович. – Намагаємось охопити усі напрямки. Потужно розвиваємо нейрохірургічний, урологічний, кардіологічний… Зокрема велика увага приділяється і ортопедо-травматологійчній службі. Впродовж близько чотирьох років наші лікарі успішно проводять операції з ендопротезування кульшових суглобів. Навесні вдало пройшла операція на ліктьовому суглобі. Наразі готуємось до операції по заміні плечового суглобу. Нашим лікарям під силу завдання будь-якої складності. Про це, зокрема, свідчить медичний туризм: до наших спеціалістів їдуть не тільки жителі з усієї Сумщини, є чимало пацієнтів з інших областей України. А ті наші земляки, які з-за кордону повертаються, щиро стверджують: найкращі лікарі – тут, в Україні.

Хотілося б докладніше зупинитися на ендопротезуванні. Здається, що руйнування і захворювання суглобів, зокрема кульшових, – це проблема загальнонаціональна?

Це дійсно так. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко піднімає це питання на державному рівні і наголошує про розширення існуючих і необхідності створення нових спеціальних програм. Наразі у лікарень запросили потребу у протезах. Впевнений, що такі дії зроблять протезування ще більш оперативнішим і доступнішим.

Розкажіть, які є програми з ендопротезування. Чи можна безкоштовно отримати таку допомогу?

Є кілька шляхів для отримання допомоги. Можна придбати штучний суглоб за власний кошт, а можна скористатися державною програмою для пільгових категорій населення. Ендопротези потрібно підбирати індивідуально, враховуючи діагноз, рівень руйнування суглобу та інші параметри. Для цього пацієнту слід звернутися до наших лікарів-ортопедів, пройти обстеження, визначитися суглоб якого виробника найоптимальніше підійде в конкретному випадку, і тільки тоді буде ясно, чи підпадає його випадок під дію програми, чи є необхідний саме для нього ендопротез. Відразу скажу, сотні пацієнтів прооперовані, люди отримали можливість ходити і жити повноцінним життям, а наші лікарі натомість– вдячність і визнання. І я, від імені пацієнтів і за дорученням колективу хотів б подякувати Сумській міській раді та депутатському корпусу, які спрямовують кошти на реалізацію програми безкоштовного ендопротезування і взагалі на підтримку медицини у цей складний час.

Яка черга на ендопротезування кульшових суглобів?

На сьогоднішній день близько 100 чоловік. Наші спеціалісти роблять по 30-40 операцій на місяць. Хочу наголосити, що сама операція проводиться для пацієнтів безкоштовно, і це завдяки активній співпраці лікарні і НСЗУ.

Лікарня Святого Пантелеймона має один з найбільших в області показник співпраці з НСЗУ, чи не так?

Так, впродовж останніх років лікарня контрактується з НСЗУ в обсязі 22-24 пакети медичних гарантій. Це високий рівень співпраці, який зобов’язує тримати на гідному рівні і показник якості та доступності. Прагнемо бути корисними по максимуму. Дякуємо ЗСУ і відповідально тримаємо свій медичний фронт.

Незабаром запрацює свій МРТ

У Володимира Поцелуєва і команди однодумців чимало планів і перспектив розвитку. У найближчий час заплановано відкриття кабінету МРТ.

Кожна лікарня прагне, щоб був власний сучасний апарат МРТ, щоб пацієнти могли отримати повний спектр необхідних досліджень в одному місці. Ми вийшли з пропозицією до Сумської міської ради. Нам пішли назустріч і управління охорони здоров’я придбали апарат і передали нам у користування. Проект з встановлення та введення в експлуатацію МРТ проходить в кілька етапів. Першочергово ми підготували приміщення, здійснили капітальний ремонт згідно усіх необхідних вимог. Вже встановлена потужна система вентиляції та кондиціонування, працюємо над монтажем клітки Фарадея, після чого перейдемо безпосередньо до розміщення і підключення МРТ. Фахівці лікарні пройшли спеціальну підготовку і готові проводити діагностику на новому сучасному апараті найближчим часом.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!

The Sumy Post

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини