26.2 C
Kyiv
Неділя, 8 Вересня, 2024

Шарль Мішель відповів Віктору Орбану на його “миротворчий” лист
(apostrophe.ua)

Найпопулярніші

Президент Європейської ради Шарль Мішель відповів на лист прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, надавши йому роз’яснення щодо повноважень головування в Раді ЄС та позиції Союзу щодо України.

Про це повідомляє агенство “Інтерфакс-Україна”, яке має у розпорядженні текст листа.

Мішель підкреслив, що головування в Раді не надає мандату діяти від імені Союзу на міжнародній арені. Він нагадав Орбану, що це було чітко зазначено перед його візитом до Москви, і підтверджено в заяві Високого представника Борреля. Також Мішель підкреслив, що позиція ЄС щодо підтримки України є одноголосно узгодженою всіма країнами-членами.

Президент Євроради не погодився з твердженням Орбана про те, що ЄС проводить про-військову політику. Він зазначив, що Росія є агресором, а Україна – жертвою, яка має право на самооборону. Росія веде агресивну війну, порушуючи міжнародне право, територіальну цілісність і суверенітет України відповідно до Статуту ООН. Мішель нагадав угорському прем’єру, що жодна дискусія про Україну не може відбутися без участі України. Він пояснив, що найпряміший шлях до миру – це виведення Росією своїх військ з України та повага до її територіальної цілісності та Статуту ООН.

На завершення, Мішель зазначив у листі, що так само, як угорський прем’єр розіслав копії свого листа усім державам-членам, він розішле копії цього листа членам Європейської ради і поінформує про це листування Україну.

Нагадаємо, у своєму листі Орбан, зокрема, висловився про необхідність відновлення дипломатичних відносин з РФ.

Апостроф

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини