25.4 C
Kyiv
Неділя, 8 Вересня, 2024

Грузинська опозиція подасть до Конституційного суду скаргу на закон про «іноагентів»
(www.radiosvoboda.org)

Найпопулярніші

Найбільша опозиційна партія Грузії, Єдиний національний рух, 29 липня подасть позов до Конституційного суду щодо суперечливого закону про «іноземних агентів», повідомили грузинській службі Радіо Свобода в партії.

32 опозиційних законодавці підписали позов 22 липня.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка критикувала закон, що поставив під загрозу прагнення країни приєднатися до Європейського союзу, 15 липня подала свою скаргу на нього до Конституційного суду.

Читайте також: Європейський союз призупинив процес вступу Грузії до блоку – посол ЄС в Грузії

Закон «Про прозорість іноземного впливу» (відомий як закон про «іноземних агентів») 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон, вона відмовилася його підписати. Владній партії «Грузинська мрія» вдалося подолати вето. 3 червня голова парламенту Грузії підписав закон.

Обговорення й ухвалення закону супроводжувалося багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовувала силу до демонстрантів, які збиралися біля будівлі парламенту.

Згідно з новим законом, уже від серпня засоби інформації та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, мають розпочати реєстрацію як організації, які реалізують інтереси іноземної сили. Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ресурсів та неурядових організацій, які працюють переважно із західними фондами, зазначав проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Радіо Свобода

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини