Курган, де був похований хан Тігак, зберігся неторкнутим до наших днів

Запорізька область багата на історичні цікавинки та місця. Сьогодні ми розкажемо про Чингульський курган, де у 80-ті роки минулого сторіччя знайшли поховання полоцького князя (хана) Тігака. Про поховальний комплекс дослідно написали головні археологи, що його знайшли.

Читайте також: Давній артефакт – у запорізькому урочищі знайшли старовинну мотику (фото)

Чингульський курган — курган біля села Заможне Запорізької області. Назву свою має від річки Чингул, поруч якої він і розміщується. У 1981 році тут виявили могилу половецького хана ХІІ— початку ХІІІ століття. Знайшли курган археологи Юрій Рассамакін та Віталій Отрощенко.

Курган – 5,8 метра у висоту та 68 метра у діаметрі. Поховання хана датується XII — початком XIII ст. У самому саркофазі знайшли велику кількість артефактів, потрібних князю в потойбічному світі. Тут знайшли предмети візантійських та західноєвропейських майстрів.

У кургані знайшлися золочений шолом, залізна кольчуга, шабля, щит, налуччя, сагайдак із стрілами, 2 ножі та кинджал, 3 шовкові пояси з срібними пряжками, поясна чаша, 2 золоті персні з коштовним камінням, срібна з позолотою курильницю, амфори, полив’яний посуд, золота гривна-жезл тощо.

В саркофазі знайдені залишки 6 шовкових візантійських імператорських каптанів, прикрашених золотим шиттям. А ще при розкопках знайшли кістки жертовних коней та овець.

Припускається, що хан, похований в Чингульському кургані – хан Тігак, родич князя Котяна і сват короля Данила. На фото вище можна побачити як укладалася могила та розміщувалися предмети в ній. Інші знахідки дивіться нижче у каруселі.

Раніше ми також розповідали де знаходиться найбільше святилище Хортиці, яке побудували у II тисячолітті до нашої ери.