26.2 C
Kyiv
Неділя, 8 Вересня, 2024

Постановник резонансної церемонії відкриття Олімпіади в Парижі відповів на критику
(www.radiosvoboda.org)

Найпопулярніші

Режисер церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор у Парижі Тома Жолі відкинув критику, що звучала останніми днями на адресу його шоу за участі дрэг-артистів. Жолі наполягає, що вистава була задумана, щоб створити атмосферу любові та терпимості.

Церемонія проходила на берегах Сени, поблизу острова Сіті, собору Нотр-Дам, Лувру, саду Тюїльрі, Ейфелевої вежі та інших головних визначних пам’яток французької столиці. Вперше літня Олімпіада відкрилася поза межами головного стадіону змагань.

Автор церемонії заперечує, що сцена з майже оголеним актором, що викликала у частини громадськості найбільші нарікання, була натхнена фрескою Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря».

Деякі католицькі групи і французькі єпископи раніше засудили те, що вони вважають «глузуванням із християнства» під час п’ятничного шоу. Критика зосередилася на епізоді за участю танцюристів, дрэг-квін та діджея в позах, що нагадують зображення «Таємної вечері», – останньої трапези Ісуса Христа зі своїми дванадцятьма учнями.

Читайте також: Олімпіада-2024. Історичне досягнення українських тенісисток. Результати другого дня

«Очевидно, що в нас ніколи не було наміру виявити неповагу до якоїсь релігійної групи. І якщо хтось на щось образився, то ми дуже і дуже шкодуємо», – заявила журналістам у неділю прессекретар оргкомітету «Париж- 2024» Анна Декамп.

У сцені, що викликала критику, брав участь, у тому числі, французький актор Філіп Катрін, який з’явився майже оголеним на срібній таці, прикрашеній квітами і фруктами.

«Ідея полягала у тому, щоб показати велике язичницьке свято, пов’язане з богами Олімпу», – розповів Тома Жолі в інтерв’ю каналу BFM. Катрін, як зазначається, зображував Діоніса – бога вина та насолоди в давньогрецькій міфології.

«Ви ніколи не знайдете в моїй роботі жодного бажання висміювати або очорняти когось. Я хотів, щоб церемонія об’єднала людей і одночасно підтвердила прихильність до наших республіканських цінностей свободи, рівності та братерства», – додав Жолі.

Читайте також: Українська тенісистка Калініна знялася з Олімпіади через застуду – НОК

За нібито «перекручування французьких цінностей» постановку Тома Жолі розкритикували французькі крайні праві. Представник партії «Національне об’єднання» Жюльєн Одуль назвав церемонію «розграбуванням французької культурної спадщини».

Агентство France-Presse в неділю привело результати опитування, яке на замовлення оргкомітету Олімпіади провела дослідницька група Harris. Опитування показало, що 86% респондентів у Франції поставилися до церемонії відкриття Ігор позитивно.

Радіо Свобода

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини