В’ялені помідори — одна з небагатьох чудових заготовок на зиму. Вони стануть універсальним доповненням для вечер в італійському стилі, а ще в’ялені томати досить прості в приготуванні і зробити їх можна вдома в духовці.
theLime розповідає рецепт приготування в’ялених томатів в домашніх умовах.
Читайте також: 20 хвилин – і аромат Італії на вашій кухні: як приготувати смачну фокаччу на сковороді.
Для цього рецепта нам знадобиться 1 кг помідорів сорту сливка.
В’ялення – це спеціальна техніка обробки продуктів, що дозволяє посилити смак томатів і забезпечити їм тривале зберігання. Подавати в’ялені помідори можна як самостійну закуску, на шматочку чіабати з цибулею із крем-сиром, а також можна додавати до традиційної італійської пасти.
Процес в’ялення томатів в духовці займе від 6 до 8 годин, доки кожен шматочок помідорів зменшиться втричі. Зберігати в’ялені помідори слід в герметичному контейнері в холодильнику впродовж декількох днів або ж в морозильній камері до шести місяців.
Також готові томати можна розкласти в невеликі стерилізовані банки та залити гарячою оливковою олією. Ароматну олію з баночки потім можна використовувати в якості заправки для салатів.
Інгредієнти
- Томати – 1 кг
- Оливкова олія – 20 мл
- Сіль – 25 ч. л
- Базилік сушений – 0.5 ч. л.
- Часник сушений – за смаком
- Орегано сушене – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Приправа “Італійські трави” – за смаком
Читайте також: Смачно, просто і ніякого тіста: як приготувати соковиту кабачкову піцу на сковорідці.
Рецепт приготування в’ялених томатів в духовці
Духовку розігрійте до 90°С.
Помідори промийте і ретельно висушіть кухонним рушником. У кожного помідора видаліть серцевину – це можна зробити за допомогою чайної ложки або кінчика столового ножа. Невеликі помідори краще розрізати навпіл, а більші — на чотири частини.
Шматочки помідорів покладіть у велику миску, збризніть їх оливковою олією і акуратно перемішайте, щоб олія рівномірно розподілилася.
Викладіть нарізані помідори на деко, застелене пергаментом, на невеликій відстані один від одного. Присоліть та посипте спеціями – базиліком, орегано, часниковим порошком, італійськими травами або червоним перцем.
Поставте деко в духовку на середній рівень і залиште дверцята трохи відкритими, щоб зайва волога могла випаровуватися.
Коли томати зменшаться в розмірі приблизно на третину, зазвичай, на це потрібно 6-8 годин, дістаньте їх з духовки і охолодіть. Зберігайте в холодильнику, морозильнику або в скляній банці, залитими олією.
Смачного!