Грузинський соус сацебелі – чудова заготівля на зиму, адже м’ясо з ним стає удвічі смачнішим. Любителям грузинської кухні готувати обов’язково!
theLime розповідає рецепт приготування соусу сацебелі на зиму.
Читайте також: Хіт сезону: як приготувати в’ялені помідори в духовці.
У чому особливість сацебелі
Цей грузинський томатний соус має насичений аромат, дуже яскравий смак помідорів і перців. Він схожий на всім відому аджику – для його приготування всі овочі треба подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку.
Соус слід виварювати в каструлі з товстими стінками, постійно помішуючи, одну годину. Наприкінці готування можна додатково додати приправу хмелі-сунелі.
Інгредієнти
- Томати – 1 кг
- Перець болгарський червоний – 3 шт.
- Перець червоний гострий – 1 шт.
- Зелень – 40 г
- Мелений коріандр – 10 г
- Часник, зубчики – 5 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ст. л.
Приготування
Помідори і перці добре помийте, обсушіть. У помідорів видаліть плодоніжки, а у перців — серцевини. Наріжте овочі великими шматками. Зелень добре промийте і просушіть. Підготовлені інгредієнти подрібніть до консистенції дрібних шматочків.
Овочеву масу слід скласти в товстостінну каструлю і варити на середньому вогні, помішуючи. Як соус закипить, його ще треба проварити на маленькому вогні 20 хвилин.
Додайте до соусу коріандр і продовжуйте варити ще 30 хвилин на середньому вогні. Коли соус достатньо увариться і загусне, додайте сіль і цукор.
Часник пропустіть через прес, додайте в соус і перемішайте. Варіть масу ще близько 5 хвилин, але не довше, щоб часник не втратив свого аромату.
У теплі сухі стерильні банки розфасуйте гарячу заготівлю і герметично закрийте кришками. Переверніть і залиште до повного охолодження.