19.6 C
Kyiv
Вівторок, 17 Вересня, 2024

Запоріжець розповів, чому у його рідному місті має з’явитись Ступа миру
(zprz.city)

Найпопулярніші


Історик, скульптор і нацгвардієць Олександр Шкаліков мріє, щоб напроти Хортиці з’явилась Ступа миру та розповів, що це таке

Після перемоги у Запоріжжі варто побудувати буддистку Ступу мира. Так вважає запорізький скульптор, історик, нацгвардієць і активіст Олександр Шкаліков. Буддійська Ступа Миру призначена для об’єднання людей всіх рас і віросповідань, а також допомагає їм об’єднатися у пошуках миру у світі.

Читайте також: Дивовижні знахідки у Запоріжжі в урочищі Сагайдачного – як виглядає узбережжя Дніпра після падіння рівня води


Олександр Шкаліков мріє, щоб ступа з’явилась в урочищі Сагайдачного, яке знаходиться на лівому березі Дніпра напроти Хортиці. Це мальовниче місце вибрали художники, щоб декілька разів провести тут всеукраїнський фестиваль ленд-арту «Хортиця». Одним з активних співорганізаторів фестивалю став Олександр Шкаліков. Він також є засновником майстерні Pottery Island, що розміщена неподалік.

Все, що пов’язане з камінням в урочищі Сагайдачного – це його робота або його ініціатива. Так, Олександр робив і продовжує робити з нього різні артоб’єкти. Під час одного з фестивалів “Хортиця” започаткував Музей каменю просто неба “Каменоломні” (до речі, урочище Сагайдачного – це територія стародавньої каменоломні, кар’єра), створив дві скульптури. Робили тут за його ініціативи й артоб’єкти у вигляді кромлехів – кіл з каміння.

А ще з учасниками своєї майстерні Pottery Island Олександр Шкаліков раз на рік міняє український прапор в урочищі.

“Ступа буде певним символом і презентацію Запоріжжя, як мирного міста”

Олександр Шкаліков розповів zprz.city про проєкт “Ступа миру”, заснований в Японії, та про те, чому його варто реалізувати у Запоріжжі:

– Знаю, що в Японії є фінансування для цього проєкту. Він виник після трагедії Хіросіми й Нагасакі. Перші Ступи Миру були побудовані як символ миру, коли в кінці другої світової війни на японські міста Хіросіму і Нагасакі були скинуті атомні бомби.

Тоді японці, принаймні буддисти, усвідомлювали, що війна – це шлях в нікуди, в тупик і що на планеті Земля можна жити мирно. До цього і закликав Будда.

Ступи миру будували в багатьох країнах по всьому світу.

Мені потрібна інформаційна допомога – вихід на Посольство України в Японії, на представників буддистів. Я точно знаю, що буддисти з Японії знайшли в Україні місце для ступи в Луганській області, планували її встановити. Потім – біля села Терпіння у Мелітопольському районі, я був у місті, де закладений камінь. Зараз ці території окуповані.

Раз ті локації нереалізовані, то є наша локація, урочище Сагайдачного, в якої багато плюсів.

Це поруч із Хортицею і при цьому не будуть порушуватися заповідні правила на Хортиці.

Це поруч із підхідним каналом. Думаю, що після перемоги цей канал і шлюзи запрацюють.

І ця Ступа миру буде певним символом і презентацію Запоріжжя, як мирного міста. Як міста, яке ставиться з повагою до неба, до вищих сил.

На Хортиці є невелика Ступа миру, але не японська

На питання, що уявляє собою ступа Олександр Шкаліков відповідає:

– Це така споруда, схожа, мабуть, на пасочку, яку діти роблять із піску, але висотою 30 метрів, її буде видно далеко. В сучасному світі ступи роблять з бетону.

Читайте також: Раніше тут була річка – коли і чому у Запоріжжі перейменували вулицю Дурна скеля

І додає:

– Може ви знаєте, що на Хортиці є невелика Ступа миру, це була приватна ініціатива. Але вона маленька й ця ступа захована.

Ми писали, що запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко – як вона зараз виглядає.

Фото автора


ZPRZ.CITY

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини