У Черкасах на центральному ринку найвищу ціну правлять за “генеральське” сало – з проріззю, – 350-400 гривень за кілограм.
Ціна на сало залежить від його товщини, а також з якої частини свині воно вирізане, пояснює продавчиня ринку пані Галина. Ціни на сало стартують від 45-80 гривень за кілограм, пише Суспільне.
Покупчиня пані Валентина Барабаш на базарі купує “тоненьке” сало:
“Зранку спеціально їду, щоб вибрати сало, яке хочу, адже вибір великий, а людей ще тоді небагато. Стараюся приходити вранці, поки воно свіже, запашне, а не тоді коли полежить на спеці. Вибираю тоненьке, воно мені найсмачніше”.
Як зазначила продавчиня Людмила, ціна на цю частину свинини різна.
“Ціна залежить від товщини. Наприклад, найдешевше сало на прилавку від 45 гривень, воно тоненьке. Найдорожче з проріззю або як кажуть «генеральське» – 350-400. Також є середньої товщини від 100 до 170 гривень”, – пояснила продавчиня.
На іншій локації на ринку ціни такі: 80, 150 та 200 гривень.
“Люди підходять. Хтось просто запитує вартість. А ті, хто купляють, то беруть невеликими кількостями. Звісно, хотілося б, щоб було більше покупців, але уже як є. Вартість залежить від товщини сала, а також з якої воно частини свині”, – розповіла продавчиня пані Галина.
Пані Наталія зовсім не купляє сало на ринку. Розповіла, що вирощує своїх свиней:
“Різниця в купленому та домашньому — велика. Бо в першому випадку там премікси, різні добавки на яких свиней вирощують за 6-7 місяців, а своїх годуєш на домашніх продуктах. Я помітила, що коли смажу куплене сало чи мʼясо, то воно зменшується в розмірах немов здувається”.
Як розповіла керівниця аналітичного відділу асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська, вартість живої ваги свиней зросла в серпні на 7,6% в порівнянні з липнем, Натомість ціни, які пропонують роздрібні продавці зросли на три відсотки. Проте в жовтні ціни на свинину можуть зменшитися, додала вона.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram