Спробуйте приготувати ікру з синеньких по-бесарабськи від шефа з Одеси Андрія Величка. Секрет його рецепту в тому, що перед приготуванням баклажани обпалюються на вогні. Завдяки цьому баклажана ікра має неперевершену текстуру та палітру смаків.
Рецептом приготування шеф-кухар поділився на власній сторінці в Insttagram.
Читайте також: Ікра з синеньких по-одеськи – рецепт бабусі Савви Лібкіна.
Для приготування ікри крім баклажанів знадобляться помідори, болгарський перець і часник.
За словами шефа, найважливіше в цьому рецепті — це запекти баклажани, адже тут важливо саме “спалити” їх. Можна використовувати газову конфорку, духовку або сковороду-гриль. Однак найкраще це зробити на мангалі – аромат підгорілих баклажанів зробить цю ікру найсмачнішою.
“На півдні Бесарабії, звідки я родом, цієї пори року готують сиру баклажанну ікру. В чому її особливість? Баклажани запікають, а от усі інші інгредієнти мають бути сирими. І заправляють таку ікру домашньою духмяною олією та оцтом з ароматними травами”, – розповів Андрій Величко.
Важливо: коли баклажани будуть готові, накрийте їх, щоб трохи охолонули, а чистити не потрібно: просто столовою ложкою треба зіскребти запечену середину баклажана. Далі слід нарубати її ножем до майже однорідної маси й відкинути на сито, щоб стікав сік.
Читайте також: Мариновані помідори з часником “Під снігом” – цей рецепт проситимуть усі.
Інгредієнти
- Баклажан – 5 шт.
- Томати – 2 шт.
- Перець болгарський червоний – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник, зубчики – 3 шт.
- Оцет винний – 30 мл
- Олія соняшникова – 60 мл
- Зелень – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Петрушка, гілочка – за смаком
Баклажани запікаємо, даємо охолонути й відчищаємо м’якоть від шкірки. Рубаємо м’якоть баклажанів ножем до майже однорідної маси й відкидаємо на сито, щоб стікав сік.
Помідори натираємо на тертку: розрізаємо помідор на 4 частини й тремо на тертці. Шкірку не знімаємо, тоді вона залишиться у вас у руках. Натерту помідорну м’якоть відправляємо на сито до баклажанів, щоб з них стікав сік.
Нарізаємо дрібними кубиками солодкий перець і цибулю. Часник і петрушку подрібнюємо ножем.
Читайте також: Аджика з яблуками без оцту на зиму: її ніжний смак не залишить байдужими нікого.
Збираємо всі інгредієнти в ікру – до баклажанів з помідорами додаємо решту овочів. Доводимо до смаку сіллю та перцем і перемішуємо. Заправляємо соняшниковою олією, оцтом і знову перемішуємо.
Порада від шефа
Після приготування ікру із синеньких слід поставити на кілька годин у холодильник. Так усі інгредієнти “подружаться”, смак вирівняється.