Мусака – це традиційна страва з баклажанів на Балканах і Близькому Сході, і, без сумніву, найпопулярніша традиційна страва Греції. Грецька мусака складається із запечених шарів баранини, баклажанів, помідорів і білого соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби.
theLime пропонує приготувати найпоширеніший сучасний варіант мусаки з яловичим фаршем, томатами, баклажанами, цукіні та картоплею.
Читайте також: Ікра з синеньких по-одеськи – рецепт бабусі Савви Лібкіна.
Грецька мусака це щось на кшталт італійської лазаньї, тільки замість листів пасти тут беруться тонкі слайси баклажанів і картоплі, змащені томатно-м’ясним соусом і покриті товстим шаром вершкового соусу бешамель.
Інгредієнти
- Яловичий фарш – 600 г
- Томати – 400 г
- Баклажан – 2 шт.
- Цукіні – 2 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Часник, зубчики – 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Оливкова олія – 100 мл
- Сир твердий – 150 г
- Вино червоне сухе – 100 мл
Для соусу
- Борошно пшеничне – 50 г
- Масло вершкове 73% – 40 г
- Молоко 2,5% – 250 мл
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Готуємо заготовки для мусаки
Обсмажте на оливковій олії дрібно нарізані цибулю і часник, додайте фарш і смажте, помішуючи, 10 хвилин. Помідори наріжте кубиками й додайте до фаршу. Додайте сіль, мелений перець і вино, перемішайте і готуйте ще 10 хвилин.
Баклажани, цукіні й очищену картоплю нарізаємо тоненькими кружальцями й по черзі обсмажуємо в олії, що залишилася після приготування фаршу, до рум’яності з двох сторін.
Готуємо соус – на вершковому маслі обсмажуємо борошно, додаємо молоко і тертий сир. Добре розмішуємо вінчиком, щоб не було грудочок.
Збираємо мусаку
У форму викладаємо шарами по черзі овочі і фарш, знову овочі і фарш, але верхнім шаром мають бути баклажани. Поливаємо всі інгредієнти соусом і запікаємо 30 хвилин при температурі 180°C.
Подавайте мусаку на стіл, посипавши тертим сиром.