23.7 C
Kyiv
П’ятниця, 20 Вересня, 2024

нова хвиля мобілізації в РФ залишається малоймовірною
(www.radiosvoboda.org)

Найпопулярніші

Мобілізація в Росії залишається малоймовірною в найближчій і середньостроковій перспективі через особисті побоювання російського лідера Володимира Путіна, що вона є прямою загрозою стабільності його режиму, заявив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«ISW спостерігав за повідомленнями про те, що Росія може оголосити чергову хвилю мобілізації до інавгурації Путіна і після української операції в Курській області у серпні 2024 року, але Путін ще не санкціонував такий крок», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, кажуть дослідники, Путін не скористався українським наступом як можливістю змусити російське суспільство мобілізуватися в найближчій і середньостроковій перспективі, натомість вирішив сформувати нові нерегулярні формування і розширити зусилля з вербування російських добровольців.

«Кремль і Міноборони Росії особливо шокували російське суспільство оголошенням про часткову мобілізацію наприкінці вересня 2022 року, і Путін, ймовірно, прагне уникнути негативної реакції суспільства у відповідь на нову хвилю мобілізації цього разу», – додали аналітики.

В ISW згадали повідомлення російського опозиційного видання «Медуза», яке з посиланням на джерела, близькі до російського уряду, стверджувало, що Кремль виношував ідею мобілізації одразу після початку Курської операції ЗСУ, але російський уряд і пов’язані з Кремлем бізнесмени виступили проти цього.

Раніше в американському Інституті вивчення війни (ISW), коментуючи указ Путіна про збільшення чисельності російських збройних сил на 180 тисяч осіб до 1,5 мільйона осіб, заявили, що Росія продовжує нарощувати свій довгостроковий військовий потенціал, поступово збільшуючи чисельність своїх збройних сил.

Аналітики вважають, що цей указ не є показником нової хвилі мобілізації, а радше свідчить про широту можливостей набору, які наразі використовують російські військові.

Цього тижня розвідка Великої Британії звернула увагу на «дедалі дорожчу стратегію» вербування військових в РФ.

У відомстві зазначили, що від початку повномасштабного вторгнення втрати Росії, ймовірно, склали понад 610 000 убитими й пораненими, і тактика, заснована на масових штурмах піхоти, вимагає від Росії постійного поповнення сил на передовій потоком новобранців.

«Цілком ймовірно, що показники набору російських військових у 2024 році знизилися порівняно з показниками, досягнутими у 2023 році. Наприкінці 2023 року російські офіційні особи припустили, що Міноборони Росії набирало приблизно 1600 осіб щодня. Однак публічно наведені цифри цього року свідчать про те, що показник складає близько 1000 щодня. Самі ці цифри, ймовірно, певною мірою завищені», – йдеться в повідомленні.

«Це змусило Міністерство оборони Росії в серпні 2024 року збільшити вступні бонуси, що є дедалі дорожчою стратегією для вербування військових у РФ. За оцінками, виплати військовослужбовцям становили близько 8% федеральних витрат у році до червня 2024 року», – додали в розвідці.

Тим зазначили, що збільшення виплат, ймовірно, підвищить рівень вербування військових у РФ на решту року.

Радіо Свобода

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини