22.6 C
Kyiv
П’ятниця, 20 Вересня, 2024

Зеленський заявив про необхідність посилення України до другого Саміту миру, який може поставити «крапку у цій війні»
(www.radiosvoboda.org)

Найпопулярніші

Україна має бути максимально посилена до проведення другого Саміту миру вже цього року – він може поставити «крапку у цій війні», заявив президент України Володимир Зеленський.

«Я хочу подякувати за нашу спільну роботу заради реалізації Формули миру – єдиний реальний формат завершення війни справді справедливим і тривалим миром. Ми маємо максимально посилити Україну, щоб уже цього року організувати другий Саміт миру – саміт, який зможе поставити крапку в цій війні, саме таку крапку, яка ніколи не стане трьома крапками», – сказав він на спільній пресконференції з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Зеленський наголосив, що мир – це «не заморожування війни, не будь-які маніпуляції міжнародним правом і мораллю».

«Мир має бути надійним і таким буде. Ми в цьому впевнені. Я дякую усім, хто нам допомагає», – додав президент.

У Міністерстві закордонних справ України повідомляли, що триває підготовка до другого Саміту миру, однак дата його проведення ще не озвучувалася. Раніше лунали припущення, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США.

Читайте також: У Білому домі кажуть, що мирний план не має бути нав’язаний Україні ззовні

Наприкінці липня у МЗС заявили, що Україна продовжує дотримуватися позиції, що можливо залучити Росію до другого саміту миру. Водночас речник міністерства зазначив, що Україна прагне миру, але цей мир має бути справедливим, питання також в тому, щоб Росія вела переговори доброчесно. І тут, за словами речника, важливі два фактори – тиск на полі бою і тиск на міжнародній арені.

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Радіо Свобода

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини