2.1 C
Kyiv
Середа, 18 Грудня, 2024

Готуємо національну страву: скільки коштує “борщовий набір” у Черкасах | Про Все
(provce.ck.ua)

Найпопулярніші

На кінцеву ціну борщу нині в Україні впливає значне подорожчання овочів, що входять до цієї страви, — картоплі, буряку, моркви, капусти, цибулі. М’ясо та сало поки ж залишаються зі стабільною ціною. Аби дізнатись, скільки сьогодні черкащанам коштуватиме приготувати борщ, журналісти Про все вирушили на ринки та в кілька популярних супермаркетів Черкас.

Цієї осені ціни на основні овочі “борщового набору” в продуктових магазинах та супермаркетах навіть дешевші за ціни з центрального ринку міста. Але й вони періодично “стрибають”. Формування ціни залежить від постачальника та умов самого постачання, витрат на транспортну доставку, складування, зарплат працівників тощо.

Отже, у магазинах роздрібної торгівлі картопля коштує від 16 до 22,99 гривень за кілограм. Морква — від 11 до 15 грн. Буряк — від 12 до 15 гривень. Цибуля ріпчаста — від 11,95 до 14,49 і навіть трохи вище. Капуста — 29,49 – 30 грн за кілограм.

Оптові ринки пропонують овочі “борщового набору” значно дешевше. Однак, кілограмами тут не важать – реалізують сітками та мішками. Втім, наприклад, на центральному ринку ціни на ті самі овочі значно вищі.

Так, картоплю (мішок оптом) у середньому пропонують придбати за 17 грн за кілограм ваги. До речі, на оптовому можна відшукати картоплю і за 12 грн за кілограм.

Один із реалізаторів Олександр говорить, що картопля поки дешевшати не буде.

– Бізнес, фермери насилу виживають. Бо з одного боку податки, витрати на паливо, на запчастини, на використання насосів та генераторів для поливу (без нього вже нічого нормально не виростиш). А ще ж насіння придбати, міндобрива, засоби захисту рослин, — каже Олександр. — На Черкащині немає хорошого врожаю на овочі. Ті, хто на невеличких ділянках для себе щось вирощували, носилися з картоплею та буряком, танцювали «танці з бубнами», той і має щось для себе. Якщо не має де зберігати, реалізують зараз на ринку. На великих ділянках картопля взагалі не вродила. Приморозки навесні були. Сухе літо від червня і по цей час. У Чернігові були дощі в травні місяці, то там ситуація значно краща, ніж у нас.

Олександр закуповує та привозить картоплю з Чернігівщини. У західних областях трохи краща ситуація, ніж на півдні та в центрі. Цибуля по 12 грн з Миколаєва та Одеси. Звідти ж капуста. Вона цього року, на рівні з картоплею, подорожчала майже вдвічі. Капусту на оптовому ринку пропонують по 22-25 грн за кілограм, моркву — за 15 грн, і за таку саму ціну буряк. Для любителів ароматного борщу можна купити і перець. Ціна на нього (від 10 кілограмів) складає 25 грн.

Експерти аграрного ринку кажуть, що вартість картоплі в цілому по Україні вже побила 10-річний рекорд. У 2023 році картопля коштувала 7,5 грн. Капуста також вдвічі подорожчала.

Ціна на ці овочі, на думку експертів, буде рости ще. Бо фермерські господарства мають витрачатися на паливо, засоби захисту рослин на майбутній сезон, добрива та заробітні плати, воду, електроенергію та зберігання.

Як стверджують експерти Українського клубу аграрного бізнесу, ближче до листопада ціни можуть зрости ще на 10-15% через обмежену пропозицію з боку виробників.

На черкаському центральному ринку відбірну картоплю пропонують по 30 грн за кілограм: різних сортів до десятка найменувань.

Трохи меншу за розміром картоплю сорту «Мелоді» та «Гранада» продавчиня з Корсуня реалізує за 25 грн за кілограм.

– Неврожай, — каже продавчиня Олена. — Втрати внаслідок спеки майже 50%. Із землі насилу видовбали. Та і зав’язі мало було. По п’ять бульбочек картоплі в кущі. Буряк взагалі згорів. Морква наче трохи попечена. Поливала тільки ту городину, яка була для себе. Отже там щось трохи і маємо. І трохи продаємо.

Поряд бабуся продає вирощену власноруч моркву по 30 гривень. За таку саму ціну її сусідки по торгівельному майданчику продають буряк. Перець коштує на ятках до 40-60 грн. Ціна на томати коливається від 25 до 70 грн. Часник — від 5-10 грн за велику головку, або 150 грн за кілограм.

Покупці зазначають, що такої різниці в ціні на овочі ще не бачили. А також радять приходити на ринок наприкінці його роботи – тоді є шанс купити необхідне значно дешевше.

– Все одно той самий перець та томати перемелються на борщ. Трошки пошкоджені продають після обіду дешевше, — розповідає пані Антоніна. — Я оце вже другий рік скупляюсь або на оптовому, або тут беру трохи зім’яте і таке, що втратило товарну привабливість, і готую собі борщову приправу. Тоді ніякі скачки того «індексу борщу» не страшні. Винахідливий народ думає не про сьогоднішній борщовий набір, а про «борщ на завтра» та робить деякі запаси на зиму.

Ще один інгредієнт борщу — м’ясо. Найкраще для приготування страви підходять свинячі реберця. На сьогодні вони коштують на центральному ринку Черкас в середньому від 150-170 грн. Курятина, якою багато хто заміняє свинину, вартує від 129 грн. Сало до борщу можна знайти і по 150 грн.

У середньому на трилітрову каструлю борщу знадобиться:

  • Свинячі реберця (400 грамів) — 60 грн
  • Капуста (500 грамів) — 15 грн
  • Буряк (200 грамів) — 7,50 грн
  • Картопля (300 грамів) — 10 грн
  • Морква 200 (грамів) — 7,50 грн
  • Цибуля ріпчаста (150 грамів) — 1,50 грн.
  • Помідори червоні (300 грамів) — 25,04 грн
  • Олія рафінована (30 грамів) — 2,10 грн

У підсумку, за середніми черкаськими цінами, каструля борщу коштує 128,64 гривні.

Тетяна Балякіна