Французький яблучний пиріг “навиворіт” тарт татен ще називають перевертень, він готується за типом пирога киш, де поверх майже готового тіста розкладаються підсмажені або злегка карамелізовані в цукрі та маслі яблука. Є багато досліджень з походження та варіантів рецепта цього пирога, який є традиційною випічкою для регіону Солонь, Центральна Франція. А також мила історія про сестер Каролін і Стефанію Татен, які в кінці XIX століття керували готелем в Ла-Мотт-Беврон у Франції. Вони забули приготувати тісто або зіпсували його, тому просто накрили начинку іншим тестом у самому кінці приготування.
Шеф-кухар, експерт реаліті “На ножах” та Пекельний Шеф у проєкті “Пекельна кухня” Алекс Якутов вважає, що секрет приготування тарт татена в карамелі, куди занурюють нарізані яблука. А ще він пропонує додати до неї трохи соєвого соусу для злагодження смаків.
Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих – так просто ще не було.
Інгредієнти
- Листкове тісто дріжджове – 1 шт.
- Яблуко – 4 шт.
- Цукор – 100 г
- Масло вершкове 73% – 80 г
- Лимон, сік – 1 ст. л.
- Соус соєвий – 1 ст. л.
- Кориця мелена – 3 г
Для приготування карамелі у каструлю висипте цукор, поставте її на середній вогонь і розтопіть його. Після того, як цукор повністю розтопиться, додайте до неї вершкове масло. Масу ретельно перемішайте і зніміть з вогню. Додайте лимонний сік, соєвий соус і корицю.
Читайте також: Сливовий пиріг із газети “Нью-Йорк Таймс” – рецепт, який став легендою.
Дно роз’ємної форми застеліть пергаментом.
Яблука – Алекс Якутов для цього рецепта бере будь-які сорти – наріжте скибочками і викладіть їх у форму, а потім залийте карамельним соусом.
Листковим дріжджовим тістом накрийте яблука і загорніть край усередину форми, щоб тісто виявилося між яблуками та бортиком приблизно на половину висоти форми. Наколіть тісто вилкою, щоб при випіканні пара його не деформувала.
Випікайте тарт 20-30 хвилин за 180 градусів до золотавості тіста.
Під час подачі пиріг переверніть яблуками доверху.