2.1 C
Kyiv
Середа, 18 Грудня, 2024

“Готуємо їжу так, щоб людина була здорова”: у Звенигородській лікарні показали, чим годують пацієнтів | Про Все
(provce.ck.ua)

Найпопулярніші

У Звенигородській лікарні, страву якої нещодавно розкритикував один із пацієнтів, показали свою кухню та меню. У закладі кажуть, що щотижня в раціон хворих входить, зокрема, м’ясо, риба та інше. Люди мають триразове харчування.

Відео опублікував колишній військовий Сергій. Чоловік вважає, що суп мав не надто товарний вигляд.

“Там користувачі під відео писали: “Тобі що, як з ресторану готувати?”, – розповідає звенигородець. – Йдеться про якість страви, адже якщо це “дієта”, то вона повинна мати хоч якийсь вигляд. Мені суп був не солоним і взагалі ніяким. Не думаю, що для всіх військових потрібна дієта. Як от мені. В деяких лікарнях для них готують або привозять окремо. Тим, хто лікується, необхідна калорійна їжа. Та й справа ж не тільки у військовослужбовцях, адже іншим пацієнтам також це потрібно”.

Медична сестра з дієтичного харчування КНП “Звенигородська районна лікарня” Алла Чикаленко розповідає, що того дня у пацієнтів на сніданок був дієтичний суп і в його якості вона впевнена.

“Це відео я побачила у Фейсбуці, саме була вихідна, – згадує Алла Чикаленко. – Спочатку не надала цьому великого значення, бо впевнена була у якості цього супу. Але ця історія неочікувано набрала обертів, бо люди не розібралися та й не знають, як є насправді. Тоді у пацієнтів на дієтичний сніданок був вівсяний суп, чай і шматочки хліба. В нас є меню і ми суворо дотримуємося технологічних карт і норм. Ми готуємо їжу так, щоб людина була здорова”.

Медпрацівниця пояснює, що лише у спеціалізованих госпіталях страви можуть готувати більш адресно.

“Хоча навіть у випадку цього супу, на який скаржився пацієнт, не думаю, що в інших лікарнях він відрізнявся б. Хіба що в гіршу сторону. Лише в госпіталі могли б кинути шматок м’яса, адже вони працюють за іншими наказами. В звичайних лікарнях не можна свинину готувати. Лише курятину чи яловичину. Ці види м’яса в нас є в меню, просто ми, на жаль, не настільки багаті, аби готувати страви з ним тричі на день. Водночас, якщо людина попросить і не має протипоказань, ми можемо замінити суп на борщ, чи навпаки”.

Працівниця, яка стоїть поряд під час розмови, каже, що за 5 років її роботи на кухні, досі ніхто не скаржився на якість страв.

“У вівторок ось були котлети, в четвер будемо давати пацієнтам рибу, – продовжує Чикаленко. – Минулої п’яниці робили запіканку. Також даємо яйця вранці, якщо в нас вони є. Щоб ви розуміли, після пацієнтів майже немає залишків їжі. Тобто, всі все виїдають. Іноді просять добавки, але не завжди можемо дати, бо ж варимо чітко визначену кількість літрів”.

Їжу в місцевій лікарні готують не лише з того, що можуть купити за тендерами.

“Продукти купуємо за тендерами. Але якби ми годували людей тільки з цього, то були б вони напівголодними, – розводить руками медична сестра. – Нам підприємці допомагають, бо керівництво домовляється, небайдужі люди і навіть сам персонал приносить з дому: закрутки для пиріжків, якусь зелень. Наприклад, будемо скоро людям робити пиріжки з вишнями. Але, для розуміння, нам треба писати про це в документах, аби КРУ не мало претензій, адже на кожного пацієнта на день передбачено борошна зі столову ложку. З 10 грамів пиріжок не зліпиш. До речі, солі також передбачено 6 грамів на пацієнта”.

Ті, хто також наразі лікуються у закладі, не розуміють, звідки взялися претензії до лікарняної кухні.

“Я тут вже 7 днів лікуюсь і їм лікарняні страви, – розповідає військовослужбовець Сергій. – Досі не було чогось такого, що мені б не сподобалося. Не маю необхідності, аби мені щось привозили домашнє. Дуже чекаю на тутешній борщ, бо люблю його. Он дідусь лежить і щойно також був обід. Ми все виїли. Тому не розумію, що людині було не так. Може, хотів окремих преференцій для себе”.

“Це він не пробував їжі в “учебці”, мабуть. Отам “висока” кухня”, – жартує інший військовий.

Минулого року на харчування для пацієнтів Звенигородської лікарні витратили понад 900 тисяч гривень. Така ж сума пішла за 9 місяців цього року. Причиною цього є подорожчання продуктів.

Вартість триразового харчування в лікарні складає 13 гривень і 50 копійок.

Нагадаємо, днями у мережі розгорівся скандал щодо нібито неякісного харчування у Звенигородській районній лікарні. Пацієнт, який є військовим ЗСУ, показав свою порцію супу і з іронією прокоментував вигляд страви.