За результатами опрацювання звернень з’ясовано, що у м. Суми вулиці Івана Павла не існує, а найбільш подібна назва вулиці – це вулиця Іоана Павла ІІ, на якій відсутні потужності з виготовлення вершкового масла.
У даному випадку недобросовісний виробник використав у маркуванні фальсифікованого харчового продукту назву масло солодковершкове екстра «Українське» 82,5%, виготовлене згідно із ДСТУ 4399:2005, а у складі продукту зазначений тільки один інгредієнт – пастеризовані вершки з коров’ячого молока.
Зважаючи на цей факт Головне управління інформує, що в Україні діє національний стандарт ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». Відповідно до якого солодковершкове масло – вид вершкового масла, що його виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій.
Отже, вершкове масло виготовляють тільки з коров’ячого молока або продуктів його переробки, призначене для безпосереднього вживання в їжу або кулінарних цілей. Воно не повинно містити ніяких спеціальних харчових добавок. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир, відразу позбавляють продукт назви «вершкове масло», переводячи його в розряд продуктів-фальсифікатів. Чимало виробників замінюють натуральний молочний жир трансжирами, зокрема гідрогенізованою пальмовою олією. При цьому виробники часто вказують недостовірну інформацію, в яких пропорціях, а головне, який саме жир використано. Трансжири отримують штучним шляхом. Звичайні рідкі олії піддають хімічній обробці (гідрогенізації), вони міняють структуру і перетворюються на тверді рослинні жири. Це роблять для збереження олій від псування та здешевлення виробництва харчових продуктів.
Враховуючи вищевикладене, з метою припинення обігу та недопущення потрапляння фальсифікованого харчового продукту до споживача Головним управлінням надіслані листи щодо реалізації забороненої до обігу продукції ТОВ «Атлант груп» до начальників районних управлінь Головного управління для інформування районних державних та районних військових адміністрацій, голів територіальних громад, районних управлінь освіти та закладів освіти, комунальних закладів, закладів охорони здоров’я, тощо. Посилено контроль за реалізацією вершкового масла на агропродовольчих ринках області.
На даний час Головним управлінням підготовлені листи до правоохоронних органів та керівників інтернет маркетплейсів Prom, Rozetka, Епіцентр стосовно підроблення «солодковершкового» масла недобросовісним виробником.
Харчовим законодавством визначені заходи, які можуть застосовуватися до операторів ринку, у випадку виявлення фальсифікату:
– призначення штрафу за неправильне маркування;
– зняття з продажу, якщо перевірені зразки не відповідають нормам якості та безпечності;
– зняття з виробництва та призначення утилізації продукції за показниками якості та безпечності.
Споживачів, які виявили вищезазначену фальсифіковану продукцію в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за т. (0542)77 90 43.
The Sumy Post в Telegram та Facebook. Цікаві й оперативні новини, фото, відео. Підписуйтесь на наші сторінки!