Ті, хто вже оцінив роботу з тістом філо та неймовірний смак випічки з нього, не перестають захоплюватися рецептами з нього. Випічка з різними наповненнями – від яблук, груш, персиків до м’яса і сиру – заполонила соцмережі і кулінарні блоги. І не дивно, адже це швидко, небанально і дуже смачно.
Авторка food-блогу PicanteCooking Вікторія Попін поділилася власною інтерпретацією хіта соцмереж – пирога з тіста філо з грушами та сиром камамбер і дала поради господиням, як працювати з цим видом тіста.
Читайте також: Пиріг з лаваша з м’ясом та сиром – простий спосіб приготувати вечерю за 15 хвилин.
Найперше, що радить Вікторія – не шкодувати масла.
“Мало масла – сухий, глевкий пиріг. Це особливість витяжного тіста, зокрема тіста філо, котре складається з води, борошна, часом солі та крохмалю. І все. А увесь «вау ефект», золотистість, хрумкість, забезпечується передусім завдяки ретельному змащуванню його маслом перед випіканням. Тож тут вимикаємо ощадливий режим «дієти». І обов’язково перед заливкою пиріг слід пропекти, аби тісто підсушилось, підрум’янилось. А далі вже допікати із заливкою”, – радить фудблогерка.
За її словами, після заливки тісто всередині пирога дещо зм’якне, пиріг набуде більшої однорідності, а краї залишаться хрумкими.
Фрукти для цього пирога можна не чистити, але з чищеними грушами буде ніжніше.
“Найкраще цей пиріг смакує теплим, одразу після випікання. Хоч і на наступний день теж смачний. Але нашій сім’ї смакувало, якщо його знову підігріти”, – розповіла Вікторія.
Інгредієнти:
- 300 грамів тіста філо (приблизно 12 листів)
- 4 середні спілі груші, почистити, порізати пластинками
- 200 грамів сиру камамбер чи брі, порізати прямокутними шматочками
- 80 грамів вершкового масла, яке треба розтопити
Для заливання:
- 2 яйця
- 100 мл вершків 30%
- 100 мл молока
- 1 ст.л. цукру
Перед подачею на стіл за бажанням пиріг можна прикрасити 4-6 гілочками свіжого тим’яну і медом.
Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих – так просто ще не було.
Як приготувати пиріг з тіста філо з грушами
1. Духовку розігрійте до 180 °С.
2. Дно та боки роз’ємної форми 18х30 см застеліть пергаментом і змастіть його розтопленим маслом.
3. Листи тіста філо по черзі складіть гармошкою й викладіть один біля одного у підготовлену форму (як показано на фото).
4. Щедро змастіть листи рештою масла, проникаючи у складочки тіста.
5. Рівномірно викладіть пластинки груш поміж складочок тіста.
6. Так само розкладіть шматочки сиру камамбер.
7. Поставте пиріг до розігрітої духовки й випікайте приблизно 20 хвилин, поки тісто пропечеться, а груші та сир почнуть рум’янитись.
8. Тим часом змішайте всі інгредієнти для заливки.
9. Дістаньте пиріг з духовки, залийте заливкою й поставте в духовку ще приблизно на 20 хвилин, доки заливка пропечеться й усе підрум’яниться.
Подавайте пиріг ще теплим. За бажанням можна прикрасити тим’яном і щедро полити медом.
Смачного!