Баскський чізкейк – це легендарний десерт з іспанського містечка Сан-Себастьян. Сотні тисяч туристів приїздять сюди, щоб помилуватися архітектурою та зануритися в історію країни басків, а також поласувати неперевершеним десертом.
В барі La Viña в Сан-Себастьяні цей десерт готують лише з 90-х минулого століття. Сантьяго Рів’єра Хіменез успадкував сімейний бар і вирішив поєднати два легендарних смаки: один – традиційний американський чізкейк, інший – традиційний баскський сирний пиріг (tarta de queso). Він почав випікати свій чізкейк за високої темпертури так, щоб пиріг утворював обпалену скоринку, а в середині залишався кремовим.
Читайте також: Гарбузовий чізкейк без випікання: рецепт “найосіннішого” десерта.
І це йому вдалося, бо після того, як The New York Times назвав баскський чізкейк смаком 2021 року, в La Viña продають більше ста пирогів на день.
Як приготувати баскський чізкейк в домашніх умовах, розповіла авторка Youtube-каналу Food Good – смачні рецепти українською, яка навчилася готувати цей знаменитий пиріг в Іспанії.
“Структура і смак баскського чізкейка дуже відрізняються від того, до чого ми звикли. Але він вартий того, щоб його приготувати. До того ж це зовсім просто”, – розповіла блогерка.
Інгредієнти на форму діаметром 20 см
- 700 гр вершкового сиру
- 150 гр цукру
- 4 курячі яйця середнього розміру
- 30 гр кукурудзяного крохмалю (можна замінити на картопляний)
- 1 ст. л лимонного соку
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 300 гр вершків жирність 33%
“Цей чізкейк я готую дуже часто і для себе вивела ідеальну форму. Я дуже люблю, коли серединка чізкейка залишається рідкою навіть після стабілізації, тому я беру не 700 гр вершкового сиру (як зазначено в рецепті), а 750-800 при тій же кількості інших інгредієнтів”, – зазначила авторка відео.
Читайте також: Польський яблучний пиріг під меренговою “хмаринкою” – рецепт неймовірно ніжної випічки.
Як приготувати баскський спалений чізкейк
1. Вершковий сир змішуємо з цукром міксером, бажано на низьких обертах. Збиваємо доти, доки маса не стане однорідною.
2. У масу по одному вводимо чотири яйця і за кожним разом ретельно збиваємо.
3. Додаємо кукурудзяний крохмаль і перемішуємо.
4. Вливаємо лимонний сік і екстракт ванілі, все знову ретельно перемішуємо.
5. Наприкінці вливаємо вершки кімнатної температури і перемішуємо.
6. Роз’ємне кільце діаметром 20 см застеляємо пергаментом. Конструкцію ставимо на застелене пергаментом деко.
7. Виливаємо суміш у форму і розподіляємо її рівномірно.
Читайте також: Яблучний тарт татен із секретним інгредієнтом – потіште себе смаком Франції.
8. Ставимо чізкейк випікатися у розігріту до 220 градусів духовку без конвекції на 30-35 хвилин.
9. Верх чізкейка повинен пригоріти, а сам він повинен бути рідким всередині.
10. Охолоджений чізкейк ставимо у холодильник на цілу ніч для стабілізації.
На ранок з чізкейка знімаємо кільце, пергамент і викладаємо його на блюдо для подачі на стіл.