Хто не любить знайомий з дитинства салат, який має романтичну назву “Оселедець під шубою” або ж просто “Шуба”? Цей кулінарний артефакт радянської кухні пізнього періоду став шалено популярним у 1970-х роках, без нього не обходилося жодне свято в радянській родині, а на новорічному столі він займав своє гідне місце поряд із “Олів’є”.
Фудеспертка Світлана Левицька пропонує дати цьому салату нове життя і прикрасити свій стіл тортиком-салатом за мотивами “Шуби”.
Читайте також: Святковий варіант салату “Олів’є” – здивуйте своїх гостей.
Родзинка цього тортика – в буряковому мусі, який надає салату розкішного вигляду.
“До речі, не всі в цей салат додають яйця і багатьох цей інгредієнт дивує. А мені з ними дуже ніжно”, – зазначила Світлана.
Для святкового оформлення торта-салату знадобляться дві розʼємні форми різного діаметру (20 і 22 см), а також блендер для збивання мусу.
Інгредієнти:
- Буряк – 500 г
- Оселедець – 1 шт
- Дві великих картоплини
- Дві морквини
- Цибулина
- Яйця – 4 шт
- Майонез для змащування (його кількість залежить від того, якої соковитості салат ви любите)
- Олія для змащування форм
- Сіль, перець
- Оцет
- Цукор
- Желатин – 9 г на 500 г буряка
Читайте також: Готується за лічені хвилини: рецепт легкого салату з консервованим тунцем.
Як приготувати торт-салат “Шуба” під буряковим мусом
1. Всі овочі та яйця відварюємо і охолоджуємо.
2. Оселедець чистимо і нарізаємо кубиками.
3. Цибулю ріжемо кубиками, додаємо 0.5 ч.л солі, 1 ч.л цукру, збризкуємо оцтом і залишаємо маринуватись.
4. Всі овочі і яйця натираємо на тертку. Буряк натираємо і залишаємо в блендері.
5. Зливаємо з цибулі рідину, додаємо оселедця і перемішуємо.
6. Меншу форму (діаметром 20 см) змащуємо олією і ставимо на тарілку. Викладаємо на дно терту картоплю, трохи змащуємо майонезом. Зверху висипаємо оселедця з цибулею, розрівнюємо. Викладаємо моркву, знову змащуємо майонез, наступний шар – яйця і трохи майонезу.
7. 9 г желатину розчиняємо в 50 мл води і залишаємо набухати.
8. До буряка додаємо 2-3 ст.л майонезу, сіль і перець за смаком, а потім перебиваємо блендером в однорідну масу.
9. Желатин прогріваємо до розчинення і вливаємо до буряка під час збивання.
10. З тортика обережно знімаємо меншу форму і ставимо більшу, попередньо змастивши її олією.
11. Заливаємо тортик буряковою масою, наче глазур’ю, і розрівнюємо.
12. Відправляємо у холодильник щонайменше на 2-3 години, щоб торт-салат настоявся, а “глазур” захолола.