Спробуйте приготувати запечену капусту в маринаді – це сучасний варіант знаменитої Смідинської капусти. Її смак настільки унікальний, що всі хто хоч раз її спробував, стверджують – цей смак не схожий ні на що інше.
Власним рецептом приготування запеченої капусти поділилася блогерка, що пише під ніком _recipes_ira.
Читайте також: Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт.
“Це не та сама Смідинська капуста, бо справжня цілу ніч печеться в печі – це сучасніший варіант, але дуже гідний!”, – розповіла авторка відео.
Історія знаменитої Смідинської капусти
Смідинська капуста – це автентична страва, яку готують до святкового столу у Смідинській громаді на Волині вже понад сто років, і навіть нині вона залишається головною гастрономічною окрасою. Ба більше, цю страву внесли до обласного переліку гастрономічної спадщини Волині, а в 2025 році планують подати цю страву і до національного.
Як пише видання “Волинські новини”, смідинську капусту традиційно запікають у печі на дубових дровах. Вранці розпалюють піч, а вже на перегорілі дрова викладають головки капусти. Піч ретельно обмазують сумішшю з піску й води, щоб уникнути витоку тепла та створити для капусти ідеальні умови для запікання. Страва готується протягом цілої ночі, а вранці господині виймають її та очищають від верхніх запечених листків. Така капуста має неповторний смак, насичений колір “кави з молоком” і ніжну м’яку консистенцію.
Перед подаванням печену капусту доповнюють маринованими огірками, квашеними овочами, спеціями та запашною олією з часником. Це робить її ще ароматнішою і пікантнішою. Її зазвичай подають з варениками або свіжим домашнім хлібом, що ідеально поєднується з ніжною текстурою та смаком капусти. Така страва дуже подобається як місцевим жителям, так і туристам, що приїжджають до Смідина.
Читайте також: Сало в буряковому квасі – давній рецепт української закуски.
Інгредієнти:
- капуста – 2 кг (приблизно 1 великий качан)
- соєвий соус – 100 мл
- мед – 1 ч. л
- гірчиця в зернах – 50 г
- часник – 1 головка
- перець – за смаком
- сіль – 1 ч.л
- олія – 100 мл
- лимонний сік – 50 мл (половина лимона)
Приготування
1. Качан капусти розріжте на чотири частини, покладіть в рукав для запікання, закрийте його і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 1,5 години.
2. Із запеченої капусти зніміть верхні листочки, які мають стати коричневими.
3. Розріжте капусту на порційні великі шматки, складіть в ємність і залийте соусом з олії, меду, лимонного соку, соєвого соусу, гірчиці, солі і часнику.
4. Поставте ємність з капустою в холодильник і зберігайте під кришкою.
“Час від часу помішуйте капусту, щоб вона краще вбирала соус. Найкраще смакувати вже на наступний день!”, – додала блогерка.