Цей ароматний медово-вишневий пиріг має дуже незвичайний смак, а готувати його легко і просто. Він точно стане окрасою вашого святкового столу, але готуйтеся і до того, що ваші близькі будуть просити пекти його частіше. Ба більше – на його чудовий пряний аромат прибіжать всі сусіди по під’їзду.
Як приготувати перевернутий медово-вишневий пиріг, розповіла авторка food-блогу PicanteCooking Вікторія Попін.
Читайте також: Справжній німецький штолен, якій “дозріває” до Різдва – рецепт, який завжди вдається.
“Це просто розкішний пиріг з дуже незвичайним смаком. І як кожна медова пряна випічка, цей перевернутий медовий вишневий пиріг стає лиш смачнішим з кожним днем. Мед, лісові горіхи, спеції та шматочки шоколаду, які доповнюються майже карамелізованими, кисло-солодкими вишнями, роблять цей пиріг одним з найсмачніших, яких доводилось мені пекти чи дегустувати. Приготування цього пирога по-дитячому просте, а смак шляхетно-багатий”, – розповіла Вікторія.
За її словами, вишень до пирога можна взяти більше, навіть до одного кілограма. А лісові горіхи можна замінити волоськими, обов’язково почистивши їх таким самим чином, як і лісові.
Випікати пиріг краще в сковороді або в нероз’ємній формі, оскільки через роз’ємну може просочуватися вишневий сік і тісто.
“Дуже важливо не надто поспішити з перевертанням пирога, але й залишати його надто довго у формі теж не слід. Найкраще виймати після 20 хвилин запікання. Тоді він найкраще буде відходити від форми”, – додала авторка рецепта.
Для тіста:
- 250 г вершкового масла кімнатної температури
- 4 яйця
- 3 ч. ложки різдвяної суміші спецій
- 220 г меду
- 200 г борошна
- 10 г розпушувача для тіста
- 80 г шоколаду, не надто дрібно посікти
- 200 г лісових горіхів
- 100 мл солодкого хересу (можна замінити будь-яким іншим білим десертним вином)
Для вишень
- 700 г вишень без кісточок, свіжих чи розморожених
- 75 г вершкового масла
- 50 г цукру
Читайте також: Чізкейк Сан Себастьян – рецепт того самого спаленого десерту з Іспанії.
Також вам знадобиться цукрова пудра для посипання поверхні, вершкове масло для змащування сковорідки чи форми для випікання і борошно для посипання сковорідки чи форми для випікання.
Як приготувати медово-вишневий пиріг
1. Попередньо слід приготувати горіхи для начинки. Викладіть їх в один шар на деко і відправте до розігрітої духовки. Сушіть, поки лушпиння на горіхах не почне рівномірно розтріскуватися.
2. Залиште підсушені горіхи до повного вистигання, а потім добре потріть, щоб лушпиння відпало.
3. Розігрійте духовку до 160 градусів С.
4. У невеликому сотейнику з’єднайте вишні, цукор та вершкове масло, поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння та варіть, часто помішуючи, доки випарується половина соку, який пустять вишні. Зніміть з вогню і відставте у бік.
5. Нероз’ємну форму для випікання або сковорідку змастіть тонким шаром вершкового масла й посипте борошном.
6. Борошно, розпушувач та спеції змішайте разом в глибокій мисці.
7. Масло для тіста помістіть в чашу планетарного міксера чи глибоку миску й збивайте до побіління. Продовжуючи збивати, додайте по одному яйця та мед.
8. Додайте борошно зі спеціями й добре вимішайте.
9. Горіхи подрібніть у блендері до консистенції крихти.
10. Додати в тісто шоколад та подрібнені горіхи, вино і ще раз перемішайте.
Читайте також: Польський яблучний пиріг під меренговою “хмаринкою” – рецепт неймовірно ніжної випічки.
11. Викладіть вишні разом з соком у підготовлену форму, а зверху на них викладіть тісто та розрівняйте.
12. Відправте форму з пирогом до розігрітої духовки і випікайте 50-70 хвилин при температурі 160 градусів С. Перевіряйте готовність пирога зубочисткою – встромлена посередині коржа вона повинна виходити сухою.
13. Дістаньте вишневий пиріг з духовки і залиште на 20 хвилин вистигати.
14. За допомогою ножа відділіть корж від стінок форми. Накрийте форму тарілкою й обережно переверніть пиріг.
15. Залишити пиріг на тарілці до повного вистигання, а перед подаванням на стіл посипте його цукровою пудрою.