Рецепт справжній різдвяних пряників
Імбирні пряники завжди асоціюються з зимовими святами, коли хочеться більше часу проводити з рідними. А приготування такої випічки просто ідеально підходить для цього. Чому б не зібратися у колі близьких та не спекти цю смакоту? Тим паче, що готується печиво за рецептом шеф-кухаря Євгена Клопотенка, доволі просто та швидко.
Читайте також: Смачні, пухкі та м’якенькі – рецепт пісних пончиків від досвідченої господині
Спеції для пряників
Імбирні пряники можна робити по-різному. Зрозуміла річ, що до тіста потрібно додати мелений імбир та корицю, бо вони разом дуже добре смакують. А от далі все залежить від ваших смакових уподобань та готовності експериментувати. Наприклад, можна взяти трошки меленої гвоздики або кардамону для інтенсивності смаку. Мускатний горіх підкреслює теплоту спецій й додає випічці легкі горіхові нотки. Якщо цього вам замало, додайте дрібку чорного меленого перцю. Це дає тісту легку перчинку та робить аромат печива глибшим та цікавішим.
Поради з приготування тіста
Якщо у вас є достатньо часу, загорніть тісто в плівку та поставте в холодильник мінімум на 1-2 години (а краще на ніч). Це допоможе тісту стати щільнішим, а пряникам – більш рівними під час випікання. Але як тільки дістанете тісто з холодильника, дайте йому полежати 5-10 хвилин, щоб воно трохи розм’якло. Памʼятайте, що товщина розкачаного тіста впливає на кінцевий результат. Чим товстіше корж, тим мʼякше будуть готові пряники.
Інгредієнти:
Для пряників
- Мед 100 г
- Масло 100 г
- Цукор 50 г
- Сода 0,5 ч л
- Кориця 1 ч л
- Мелений імбир 1 ч л
- Яйця 2 шт
- Борошно 400 г
Для меренги:
- Яєчні білки 2 шт
- Цукор 100 г
- Лимонний сік 1 ч л
Спосіб приготування:
Змішайте у сотейнику 100 г меду, 100 г масла, 50 г цукру, 0,5 ч. л. соди, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. меленого імбиру. Поставте його на маленький вогонь та варіть до кипіння, постійно помішуючи. Коли суміш почне пінитися, зніміть з вогню та додайте дрібку солі.
Дайте суміші охолонути, постійно помішуючи її протягом 1-2 хвилин. Додайте 2 яйця та перемішайте. Далі додайте 400 г борошна та вимішайте тісто та дайте йому відпочити протягом 10-15 хвилин у харчовій плівці у холодильнику.
Розкачайте тісто між двома листами пергаменту у корж товщиною 0,5 см. Виріжте печиво за допомогою тематичних фігурок. Викладіть печиво на деко з пергаментом. Випікайте печиво протягом 10-12 хвилин при 180 градусах. Орієнтуйтесь на свою духовку. Готове печиво охолодіть.
Для меренги на паровій бані збийте 2 яєчних білки, 100 г цукру та 1 ч. л. лимонного соку. Збивайте, поки маса не загусне. Викладіть меренгу у кондитерський мішок та прикрасьте готове печиво. Дайте мерензі застити та подавайте до столу. Нехай смакує!
Раніше ми писали, що приготувати в Різдвяний піст. Піст – це час, коли християни намагаються приділяти більше часу своїм думкам та молитві, обмежувати себе в їжі та розвагах та чинити благодійність. Їсти скоромне (не пісну їжу) можна буде лише з 25 грудня, вже на саме Різдво.