Як інформує «НБН» із посиланням на Facebook-акаунт телеканалу «Київ-24», на думку доктора соціальної економіки Зіновія Свереди, практично всі харчові продукти, що входять до традиційного раціону українців, значно подорожчають у 2025 році.
Виходячи зі слів Свереди, банк-регулятор (НБУ) прогнозує темпи інфляції в грудні не більше ніж 9,7 відсотка, але, усереднено, вартість гречаної крупи зросте інакше — у межах від 20 до 25 відсотків, «як і будь-які види продуктів».
Експерт вважає, що найважливіше зараз — більше закуповувати гречки, роблячи запаси, і йдеться не про кілька кілограмів, а щонайменше про 10, оскільки за будь-якої ситуації — «всі продукти взимку, і на початку весни, завжди дорожчають».
Свереда вказав на чинники, через які темпи інфляції стануть лише прискорюватися, тобто ціни на продукти додаватимуть від 10 до 15 відсотків періодично:
- кризова ситуація в енергосекторі;
- бойові дії (війна);
- брак чоловіків через посилену мобілізацію.
Раніше наш інформаційний портал писав про те, що експерт розкривав реальний рівень інфляції в Україні, взявши за основу «індекс салату Олів’є».