Два рецепти знаменитої авдіївської каші
Авдіївська каша вважається культурною спадщиною Донеччини. Ця страва є традиційною для міста Авдіївка у Донецькій області, яке, на жаль, тимчасово окуповане у лютому 2024 року. До списку нематеріальної культурної спадщини України кашу включили у 2022 році.
Читайте також: Улюблена страва Івана Франка – як приготувати капусту за рецептом, який нещодавно признали нематеріальною культурною спадщиною
Як повідомили на сторінці Етнографічного фонду “Спадок Донеччини”, згідно зі спогадами місцевих мешканців, традиція її приготування існує щонайменше з кінця XIX століття. Завідувач Народного музею історії міста Авдіївки Тетяна Переверзєва розповідає, що на території Авдіївки були козацькі зимівники, де запорожці перебували під час холодної пори року і наголошує, що приготування авдіївської каші має свої витоки в традиціях тих часів.
На святкових застіллях авдіївська каша подається наприкінці як солодкий, ароматний десерт.
Рецепт авдіївської каші від Етнографічного фонду “Спадок Донеччини”
Для приготування авдіївської каші за рецептом, опублікованим на сторінці Етнографічного фонду “Спадок Донеччини” знадобляться наступні інгредієнти:
– 1 склянка круглого рису,
– 10 яєць,
– 250 г вершкового масла,
– Молоко в пропорції 1/3,
– Сіль, ванільний цукор за смаком.
Як готувати
Спочатку рис потрібно злегка проварити 1-2 хвилини після закипання, потім ретельно промити й розкласти на рушнику, де він має залишатися до повного висихання. Цей етап допомагає позбутися специфічного запаху рису, що робить страву ще смачнішою.
Після того, як рис висохне, його знову проварюють до половини готовності вже в молоці з вершковим маслом.
Потім додають збиті яйця, приправляють сіллю, та ванільним цукром за смаком і продовжують готувати, постійно помішуючи.
На завершальному етапі кашу закутують у подушки на кілька годин, щоб вона могла томитися та набирати належного смаку й кольору.
Деякі господині додають до страви вишні для додаткового смакового акценту.
Рецепт від відомої фудблогерки
Рецептом авдіївської каші на своїй сторінці у фейсбуці поділилась фудблогерка, учасниця 12 сезону кулінарного телешоу “Мастер Шеф” Мирослава Пекарюк.
Мирослава, яка сама готувала кашу за цим рецептом, порівняла її з вишуканим десертом і написала:
“Хочу висловити велику подяку пані Тетяні Переверзєвій, яка провела ретельне дослідження, аби віднайти автентичний рецепт страви, за те, що дала старт відродженню цієї страви.
Щоб віднайти автентичний рецепт, провела справжнє дослідження. Поспілкувалася з довгожительками, які зберігали традицію, що тягнеться з 19 століття. Цю кашу називають «гоноровою» — її інгредієнти не з дешевих, а приготування займає більше 3 годин”.
Що потрібно
– Круглозернистий рис — 80 г
– Яйця — 5 шт.
– Молоко 3,2% — 400 мл
– Масло — 120 г
– 1 ст. л + 1 ст. л цукру ( 1 л додається до молока, друга – до яєць)
– Сіль – дрібка
Як готувати
Промитий у холодній воді рис заливаємо кип’ятком і варимо 3 хвилини. Після цього відкидаємо рис на сито, зливаємо воду, а сам рис викладаємо на рушник і просушуємо.
Доводимо до кипіння молоко, цукор та масло, перемішуємо до розчинення цукру, а потім додаємо рис. Проварюємо 5 хвилин і забираємо з вогню.
В окремій мисці збиваємо яйця з цукром, додаємо до рису, добряче вимішуємо і доводимо до кипіння.
Забираємо рисову кашу з вогню, накриваємо кришкою, закутуємо в ковдру і відкладаємо відпочивати на 3 години.
Подаємо кашу з маслом та вашим улюбленим джемом, можна додати ще родзинок.
У чому секрет смачної каші
Рецепти авдіївської каші, як розповідають у “Спадку Донеччини”, різняться в залежності від сімейних традицій, які передаються з покоління в покоління. Але важливою складовою цієї страви є високоякісні інгредієнти — домашнє вершкове масло, молоко, з високим вмістом жирності, яскраво-жовті жовтки яєць, а також відбірний круглий рис, що надають каші характерного кольору і смаку.
Читайте також: Лазанья – як приготувати італійську страву за рецептом Євгена Клопотенка
Чим якісніші інгредієнти, тим краще вважається результат. Це дозволяє каші мати легку текстуру, ванільно-молочний смак та колір з золотистим відтінком. Досвідчені господині завжди знають, коли каша досягла ідеального стану — зернини рису стають майже прозорими, а структура страви — легкою і повітряною.
Ми писали, як приготувати смачну домашню ковбасу зі свинини та сальтисон, як у селі – рецепт із Запорізької області.
Фото зі сторінки Донецької ОДА