Рецепт куті для Святвечора

Голодна кутя — різновид автентичної української страви, яку традиційно готують на Святий вечір перед Водохрещем. Втім, цю кашу у деяких регіонах України так само готують і перед Різдвом, бо вона має пісний склад. Рецептом голодної куті поділився шеф-кухар Євген Клопотенко.

Читайте також: Хачапурі за 15 хвилин – як приготувати за рецептом від Ектора Хіменеса-Браво

Голодну кутю заведено їсти на початку основного різдвяного святкування, коли після посту можна насолоджуватися багатими стравами.

Поради з приготування голодної куті

Щоб пришвидшити приготування страви, радимо замочити пшеницю на годин шість або просто на ніч. Так вона набагато скорше звариться. Традиційно у голодну кутю додають мак, мед та родзинки. Ви можете взяти також журавлину або інші сухофрукти до вашого смаку. Якщо не маєте часу, беріть вже готову макову начинку або зробіть її заздалегідь та зберігайте у герметичній тарі у холодильнику до потрібного моменту.

Інгредієнти:










  • Пшениця 200 г
  • Вода 1,5 л
  • Олія 1 ст л
  • Дрібка солі
  • Мак 50 г
  • Вода 200 мл
  • Родзинки 100 г
  • Волоські горіхи 50 г
  • Мед 3-4 ст л
  • Узвар 200-250 мл

Спосіб приготування:

Промийте 200 г пшениці та відваріть її до готовності у 1,5 л води, додавши 1 ст. л. олії та дрібку солі. Це займе приблизно 1,5-2 години. Злийте воду з готової каші.

Поки вариться пшениця, окремо проваріть протягом 10 хвилин 50 г маку у 200 мл води. Далі злийте воду та перетріть мак у макітрі або перебийте у блендері.

Додайте мак до пшениці. Туди ж додайте 100 г попередньо замочених родзинок. Подрібніть 50 г волоських горіхів. Додайте їх до куті. Якщо реклама заважає вам готувати, відключіть її, придбавши підписку.

Влийте у кутю 3-4 ст. л. меду та 200-250 мл узвару. Ретельно все перемішайте і подавайте до столу. Нехай смакує!

Раніше ми розповідали, як приготувати авдіївську “гонорову” кашу за аутентичними рецептами.