Український шеф-кухар, ресторатор Євген Клопотенко представив полтавські галушки як одну з різдвяних страв на майстер-класі в межах проєкту «Перша професія».
Тут дітей навчали готувати традиційні галушки та пробували поєднати цікаві начинки для них, повідомили в Освіторія.Медіа.
А ще розповіли цікаві факти про страву.
Так, відомо, що її рецепт досить давній, ніхто точно не знає, коли вона з’явилася. Галушки готують у багатьох регіонах України, вони бувають різних варіацій: звичайні з тіста, картопляні, з бринзою або домашнім сиром. Їх подають із тушкованою капустою, салом, сметаною, смаженою цибулею, у киселі й навіть квасі. Традиційно галушки могли бути окремою стравою або ж із ними варили юшку. Залежно від способу приготування є галушки двох видів. Щипані – коли від тіста відщипують шматочки та варять. Рвані – коли тісто розкачують і нарізають на шматочки.
Традиційно українці готували галушки ледь не щодня, адже ця страва дуже поживна.
“Галушки – дуже проста страва. Але готуючи їх, ми робимо те, чого ніде у світі не було. Якщо поїхати до Польщі, Іспанії, Італії, Аргентини, Кореї, ніхто галушки не готує. Це є супер унікальна страва для нас, – зауважує Євген Клопотенка. – Галушки обов’язково треба готувати на Різдво, адже це частина нашої культури. А з начинкою можна пофантазувати залежно від того, чи готуєте ви їх пісними, чи ні”.
Щоб зробити галушки за рецептом, який представив Євген Клопотенко, потрібні:
220 г борошна;
1 ч. л соди;
дрібка солі;
110 г кефіру;
1 жовток.
Варіанти начинки:
пюре вареної моркви;
тушковане м’ясо;
смажений бекон;
сметана;
соняшникове насіння;
смажений горох;
горіхи.
Як готувати:
- Змішуємо просіяне борошно, сіль та соду. Додаємо до суміші кефір. Сода та кефір мають зреагувати, щоб дати ефект розпушення. Далі відділяємо жовток від білка та додаємо до тіста лише жовток.
- Гарно замішуємо тісто, робимо це за допомогою подушечки долоні. Далі розкачуємо тісто у вигляді ковбаски, відщипуємо шматочки та кидаємо варитись в підсолений окріп. Варимо від 30 секунд до 1 хвилини, не довше.
- Для начинки можна поєднати будь-які запропоновані варіанти. А якщо ви готуєте пісні галушки на воді для Святої вечері, то для начинки можна взяти заморожену вишню, чорницю, смородину з м’ятою.