Правильний раціон допомагає зменшити запалення та окислювальний стрес
AntonLozovoy/DEPOSITPHOTOS
Вчені виявили, що якість харчування може впливати на чутливість до болю та фізичну витривалість у жінок незалежно від їхнього індексу маси тіла чи кількості жирових відкладень.
Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі Nutrition Research, пише MedicalNewsToday.
У дослідженні взяли участь 654 австралійці віком від 18 до 89 років, серед яких 57% – жінки. Вчені аналізували, чи може жирова маса тіла бути посередником між якістю харчування та такими показниками, як-от чутливість до болю та фізична функціональність.
Для збору даних використовували анкету частоти споживання їжі за останні 12 місяців, а якість раціону оцінювали за Австралійським індексом дієтичних рекомендацій. Чутливість до болю вимірювали за шкалою болю, а фізичну функціональність оцінювали за допомогою сили хвату рук.
Результати дослідження показали, що у жінок краща якість харчування була пов’язана зі зниженням рівня болю (на 37,2–38,8%) незалежно від рівня жирових відкладень.
Жінки, які споживали більше таких продуктів, як-от цільні злаки, овочі, фрукти, нежирні білки, мали ще кращі результати – 46–48% зниження рівня болю.
Крім того, кращий раціон позитивно вплинув на фізичну силу жінок, зокрема на міцність хвату рук.
У чоловіків прямого або опосередкованого зв’язку між харчуванням, болем та фізичною функцією не виявили.
Чому здоровий раціон допомагає при хронічному болю
Хронічний біль, що триває понад три місяці, зачіпає близько 30% населення світу. Ожиріння збільшує ризик болю, створюючи замкнене коло: збільшення ваги посилює біль, а біль може спричинити набір ваги.
Науковці пояснюють позитивний вплив здорового харчування на біль через його здатність знижувати запалення та окислювальний стрес.
За словами лікаря-дослідника Томаса М. Холланда, харчування, багате на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, зменшує запалення і підтримує загальний стан здоров’я. Натомість дієти з високим вмістом рафінованих вуглеводів, насичених жирів і цукру можуть посилювати запалення та подовжувати біль.
Жінки, які споживали більше таких продуктів, як-от фрукти, овочі, нежирні білки та цільнозернові продукти, повідомляли про нижчу чутливість до болю. Серед найефективніших продуктів:
- ягоди;
- оливкова олія першого віджиму;
- темна листова зелень;
- жирна риба (лосось, тунець);
- горіхи та насіння;
- цільнозернові продукти.
При цьому Холланд радить обмежити вживання обробленого м’яса, рафінованого цукру, солодких напоїв та виробів з білого борошна.
Дієтолог Кіран Кемпбелл також радить звернути увагу на дієти середземноморського типу, DASH та MIND, що багаті на антиоксиданти, омега-3 жирні кислоти, пробіотики та клітковину. Вона рекомендує включати до раціону:
- оливкову олію;
- йогурт;
- бобові та насіння;
- овочі (помідори, морква, броколі, болгарський перець);
- фрукти (чорниця, апельсини).
Обидва експерти підкреслюють, що здорове харчування – це лише частина стратегії боротьби з хронічним болем. Поєднання дієти зі здоровим способом життя, регулярною фізичною активністю та іншими немедикаментозними методами може забезпечити довгострокове полегшення болю та підвищення якості життя.
Раніше ми розповідали про 15 неочевидних причин головного болю.