Коли часу для приготування святкової вечері на Різдво обмаль, а гості вже вирушили у дорогу, варто згадати про перевірені рецепти швидких закусок і салатів. Продукти для них є в кожному магазині поряд з вашим домом, тож ви зможете швидко накрити стіл за годину.
theLime розповідає про найкращі ідеї для приготування святкового частування на Різдво.
Читайте також: Достойна заміна Олів’є: три найкращі рецепти салатів на Новий рік.
Канапки на шпажках
Відкриваємо баночку оливок і маслин, зливаємо рідину. Нарізаємо кубиками твердий сир, шинку, свіжий огірок, болгарський перець, червону рибу або оселедець, білий та чорний хліб.
На шпажку нанизуємо в такій послідовності:
- чорний хліб, оливка, оселедець, огірок, твердий сир;
- білий хліб, червона риба, болгарський перець;
- шинка, маслина, твердий сир, огірок.
Канапки на шпажках готові – така закуска чудово підходить до святкового столу.
Фаршировані яйця з печінкою тріски
Яйця відваріть і розріжте навпіл по довжині. Вийміть жовток і перемішайте його з консервованою печінкою тріски, до утвореної маси додайте сіль, чорний перець, свіжий кріп або петрушку.
Начиніть “фаршем” половинки яєчного білка і прикрасіть зеленню на тарілці.
Читайте також: Святковий варіант улюбленої “Шуби” – цей торт-салат стане прикрасою столу.
Салат з пекінської капусти і тунця
Крім смачної рибки, до цього салату входять помідори, яйця, сир і трішки майонезу.
Інгредієнти
- Капуста пекінська – 500 г
- Тунець у власному соку – 180 г
- Яйця курячі – 2 шт.
- Сир твердий – 100 г
- Томати чері – 5 шт.
- Майонез 67% – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Яйця зваріть круто, почистьте і наріжте на 4 частинки.
Пекінську капусту нашаткуйте, сир натріть на велику тертку.
Підготовлену капусту покладіть у великий салатник, посоліть і поперчіть.
Зверху розкладіть четвертинки яєць і половинки помідорів чері, а по колу зверху викладіть тунець.
Зверху посипте тертим сиром і зробіть тонку сітку з майонезу.
Запечена курка у вершково-сирному соусі
Ця страва дуже швидко готується – ніжний вершково-сирний соус перетворює куряче філе на соковитий і ароматний кулінарний шедевр.
Готувати курку дуже просто: спершу треба злегка обсмажити філе, потім в тій же сковороді треба приготувтаи вершковий соус і протушкувати курку.
Інгредієнти
- Куряче філе – 4 шт.
- Оливкова олія – 1,5 ст. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Зубки часнику – 3 шт.
- Розмарин, гілочка – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Курячий бульйон – 500 мл
- Вершки 15% – 125 мл
- Пармезан тертий – 25 г
У великій сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні, додайте курку і обсмажуйте по три хвилини з кожного боку до золотистого кольору. Перекладіть філе на тарілку.
В олію, що залишилася в сковороді, додайте паприку, часник та розмарин. Готуйте, помішуючи, протягом однієї хвилини.
Додайте до олії борошно і готуйте, помішуючи, ще одну хвилину. Поступово підливайте курячий бульйон, поки суміш не стане однорідною.
Додайте вершки та гарно перемішайте.
Покладіть обсмажену курку назад у сковорідку, доведіть до кипіння на сильному вогні. Після цього зменште вогонь до середнього, накрийте кришкою і тушкуйте, час від часу перевертаючи, ще протягом 10-15 хвилин.
Додайте натертий пармезан і помідори і готуйте ще 2 хвилини. Посипте базиліком для подачі.
Читайте також: Святковий варіант салату “Олів’є” – здивуйте своїх гостей.
Швидкопіца за 5 хвилин
Інгредієнти:
- лаваші круглої форми – 4 шт.,
- твердий сир – 300 г,
- плавлений сир типу “Янтар” – 2 ст. л,
- кетчуп – 2 ст. л.
Для начинки:
- шинка,
- консервований тунець,
- свіжі помідори – 2 шт,
- в’ялені помідори,
- сіль,
- перець.
Один лаваш круглої форми змастіть томатним соусом і покладіть на нього натертий сир, а потім накрийте іншим таким же лавашем.
Другий лаваш так само змастіть соусом і посипте натертим сиром, а зверху викладіть улюблену начинку – нарізану шинку, ковбасу та помідори кільцями.
Зверху присипте швидкопіцу натертим сиром, додайте сіль і чорний перець.
Інший варіант начинки – замість соусу можна взяти плавлений сир типу “Янтар”, а замість шинки – консервований тунець. До цього варіанту можна додати в’ялені помідори – вони нададуть пікантного смаку.
Ставте піцу в добре розігріту духовку – до 220 градусів, і випікайте буквально 7 хвилин.
Різдвяний пиріг зі смаком пряників і яблук
Для цього пирога з ароматом свята потрібні готові спеції для імбирного печива або пряників. Їх можна знайти в супермаркеті. Тісто замішується ложкою, як на шарлотку, і дуже швидко — на все піде до 5 хвилин. Яблука можна або натерти, або нарізати маленькими кубиками, олію краще взяти соняшникову, без запаху.
До меленої кориці додамо набір спецій для імбирного печива. Якщо не знайдете їх, то до 1 ч. л. меленої кориці, вказаної в рецепті, треба додати ще 1 ч. л., а також по 0,5 ч. л. без верха меленого мускатного горіха, меленого кардамону, імбиру та гвоздики.
Інгредієнти
- Грецький йогурт – 120 г
- Яйця курячі – 2 шт.
- Олія – 120 мл
- Цукор ванільний – 30 г
- Цукор – 80 г
- Борошно пшеничне – 250 г
- Какао – 40 г
- Спеції для імбирних пряників – 20 г
- Кориця мелена – 10 г
- Розпушувач – 10 г
- Сода харчова – 5 г
- Яблуко – 2 шт.
- Панірувальні сухарі – 80 г
- Масло вершкове 73% – 30 г (для змащування форми).
Розігрійте духовку до 180°C. Форму для торта застеліть пергаментом, трохи змастіть вершковим маслом і посипте панірувальними сухарями.
У великій мисці змішайте вінчиком вологі інгредієнти: йогурт, яйця, олію та цукор.
В окремій мисці змішайте сухі інгредієнти: борошно, какао (2 ст. л.), корицю (1 ч. л.), спеції для пряників, розпушувач (2 ч. л.) і соду (0,5 ч. л.).
Яблука почистьте і натріть. Також можна нарізати їх невеликими кубиками.
Додайте сухі інгредієнти і яблука до вологих інгредієнтів. Акуратно перемішайте ложкою — не перемішуйте занадто довго, тільки, щоб інгредієнти з’єдналися.
Вилийте тісто у форму та розрівняйте верх.
Випікайте пиріг близько 50 хвилин (доки зубочистка не виходитиме сухою).
Дайте охолонути, перш ніж виймати із форми.