Справа стосувалася позову ТОВ “Ендорфін” проти Держпродспоживслужби, яка наклала на заклад фінансові санкції за надання послуг з приготування кальяну.
Хоча суди нижчих інстанцій спочатку підтримали позов закладу, Верховний суд скасував їхні рішення і постановив, що надання послуг з приготування кальяну вважається стимулюванням продажу тютюнових виробів.
До 2022 року заборона тютюнових виробів у ресторанах стосувалася лише “куріння” (процесу згоряння тютюну), але з 11 липня 2022 року заборона розширена на “вживання та використання”. Це закрило юридичну прогалину щодо альтернативних способів споживання тютюну. Тютюн для кальяну підпадає під дію заборон у закладах ресторанного бізнесу, як і звичайний тютюн.
Заборона є абсолютною, поширюється на всі приміщення ресторанів і не має винятків.