17.6 C
Kyiv
Вівторок, 15 Квітня, 2025

у селищі Березна туристи куштували місцеві унікальні страви – ЧЕline |
(cheline.com.ua)

Найпопулярніші

У Менській громаді стартував туристичний сезон. Причому однією з зупинок туристів було колоритне селище Березна, до якого тепер можна приїздити не лише, аби відвідати історичні куточки й помилуватися краєвидами, а й скуштувати місцевих страв.

Локацію смаколиків «МАРіНАД» облаштували просто на подвір’ї відомої у Березні родини Шевченків. Зокрема, Марія Шевченко, яка випікає березинські пряники за старовинним рецептом, розповіла, що хоч подвір’я невелике і нині ще не пора цвітіння квітів і кущів, то всі гості вмістилися.

«Ми прикрасили подвір’я, ніби передвеликоднім пранням – розвішали рушники на низки.

Між тим, головне в цій локації – місцеві частування. Тож у дворі поставили столи, накрили скатертинами, на які ми поклали роздруковані рецепти березинських пряників і березинських балабонів, тексти пісень про селище Березна від Наталії Трепач, директорки Березнянського історико-краєзнавчого музею імені Григорія Верьовки. І людям було це цікаво.

Звісно, що були і приготовані страви. Але я ніколи не думала, щоб влаштовувати гастротури. Однак зрештою вирішила спробувати свої сили», – в коментарі для «ЧЕЛАЙН» зазначила Марія Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Березинські балабони»: в селищі на Чернігівщині зберігся рецепт старовинної страви (Фото)

До речі, меню передбачає суто березинські страви.

«Салат овочевий із пастернаком та рибою; березинський борщ «Ганнин», із буряковим квасом і квашеним буряком, із додаванням пастернаку тощо. Це борщ мого дитинства. Неймовірно смачний, бо готується з додаванням немалої кількості м’яса, може бути і пісний – з грибами (білими), щедро заправлений сметаною і зеленою цибулею. Борщ, який готували наші предки, коли ще не було картоплі і томатів. До борщу – сало з цибулею! І який же той борщ без тостів про здоров’я нам і нашим захисникам, про Перемогу України.

А також така автентична страва, як березинські балабони – з трьома різними заправками. Готується страва туристами, ними ж і поїдається. І куштувати балабони треба гарячими.

Також у меню березинські налисники «Мереживо надії», рясно политі маслом та доповнені свіжими полуницями (малиною, ожиною…). А ще узвар (чай із м’ятою, лавандою, жасмином, кава) та яблука мочені, ароматні та хрусткі – по сезону», – розповіла Марія Шевченко.

Усе вдалося щиро, щедро та смачно. Хоча пані Марія каже, що все було майже експромтом.

У меню згадувалося про приготування балабонів туристами, адже багато хто приїжджає саме заради майстеркласу з їх приготування. Марія Шевченко розповіла, що ще пізньої осені в туристів був запит на приготування балабонів, і тоді гостей приймали в будинку культури.

Загалом гастротур розрахований на дві години активностей, а не тільки споживання їжі. Тож було організовано мініярмарок різних смаколиків і товарів. І що важливо, захід отримав багато схвальних відгуків.

Ірина Осташко

Фото зі сторінки Марії Шевченко в соцмережі

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

ЧEline

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини