Манти – це більше, ніж просто страва. Це спадок культури та відображення традицій.
Історія мантів налічує сотні років і пов’язана з різними країнами та культурами. За походженням страва йде від центральноазіатських народів, таких, як узбеки, киргизи та казахи.
У багатьох культурах вони є не просто стравою, а й символом щедрості та гостинності. Їх готують на святкові та сімейні святкування, об’єднуючи родину за столом.
Зараз дивляться
Проте манти є і в кухнях інших культур, як-от татарська, турецька, китайська, грузинська та вірменська. У кожній культурі свій рецепт приготування мант, свої унікальні особливості, начинки та смакові властивості.
Якщо ви хочете спробувати приготувати манти вдома, пропонуємо перевірений часом рецепт від досвідченої господині крок за кроком.
Як приготувати манти – рецепт класичний
Щоб тісто на манти не рвалося, важливо дотримуватися простих правил. Начинка може бути будь-яка, до вашого смаку й уподобань. Є безліч рецептів начинок, які можна випробувати. Від класичних із м’ясом до вегетаріанських або навіть солодких варіацій – вибір залишається за вами. У класичному рецепті приготування використовують дрібно нарізане м’ясо з цибулею та спеції.
Ідеальне тісто на манти: інгредієнти
- вода холодна – 1 склянка
- борошно пшеничне – 3 склянки (повні)
- яйце – 1 шт.
- сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- м’ясний фарш – 500 г
- цибулина – 1 шт.
- вода – 3 ст. л.
- сіль, мелений чорний перець – до смаку
Для подавання:
- вершкове масло – 100 г
Манти: рецепт класичний
- Для тіста у просіяне борошно додаємо сіль і яйце. Перемішуємо усе, розтираючи в крихту.
- Потім вливаємо воду і замішуємо м’яке еластичне тісто. Перекладаємо його в пакет або загортаємо у харчову плівку і залишаємо на 10-15 хвилин.
- Для начинки у фарш додаємо дуже дрібно нарізану цибулину, сіль, перець, 3 ст. л. води і перемішуємо.
- Ліпимо манти так: відщипуємо шматочок тіста – формуємо коло – в центр кладемо ложку начинки – з’єднуємо протилежні краї – зліплюємо два краї, що залишилися – тоді зліплюємо кути, які утворилися.
- Викладаємо манти в мантоварку або пароварку і готуємо близько 40 хвилин.
- Розтоплюємо вершкове масло, поливаємо гарячі манти та подаємо до столу. Смачного!
Фото: Depositphotos
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.