З 11 по 17 березня 2024 року в Україні відзначають Масницю, також відому під назвою Сиропуст або Колодій. Традиційно в ці дні перед початком Великого посту готують вареники і, звичайно, тонкі млинці з різними начинками.
Самі млинці (налистники) можна приготувати різними способами, наприклад, на молоці або на мінеральній воді. Але що в них загорнути? Ось, які рецепти пропонує авторка блогу mari.annne у соціальній мережі Instagram.
Читайте також: Вареники з сиром – головна страва на Масляну в Україні: як їх приготувати.
1. Млинці з сирною начинкою
Інгредієнти: сир кисломолочний (500 г), яєчний жовток (1 шт.), цукор (2 ст. л.), родзинки (50 г).
Родзинки заливаємо окропом на 5-10 хвилин, потім зливаємо воду і викладаємо їх на паперові рушники. Беремо кисломолочний сир, додаємо в нього жовток та цукор, перетираємо все. В отриману масу висипаємо родзинки. ⠀
2. Млинці з чорницею начинкою
Інгредієнти: кисломолочний сир (200 г), цукор (1 ст. арк.), сметана (1 ст. арк.), чорниця (200 г).
Змішуємо в глибокому посуді кисломолочний сир, сметану, цукор і промиті та висушені на паперових рушниках ягоди чорниці. За допомогою блендера подрібнюємо в однорідну масу.
3. Млинці з сиром та курагою
Інгредієнти: кисломолочний сир (300 г), курага (100 г), цукор (1 ст. л.).
Курагу обдаємо окропом і залишаємо в такому вигляді на 5-10 хвилин, потім зливаємо воду і дрібно ріжемо ножем. Змішуємо з кисломолочним сиром і цукром.
4. Млинці зі згущеним молоком
Інгредієнт: згущене молоко сире або варене.
Млинці можна полити зверху рідким згущеним молоком або змастити всередині густим вареним згущеним молоком.
Читайте також: Солодкі налистники на Масляну: рецепт із сирно-вершковим кремом та ананасами.
5. Млинці з карамеллю
Інгредієнти: цукор (4 ст. арк.), вода (500 мл), ваніль (0,5 г).
На дно сковороди викладаємо цукор, додаємо воду та ваніль. Варимо карамель до утворення гарного світло-коричневого відтінку. Потім поливаємо млинці карамеллю.
6. Млинці з яблуками, горіхами та медом
Інгредієнти: яблука (2 шт.), волоські горіхи (1 ст. л.), цукор (1-2 ст. л.), кориця (щіпка).
Яблука промиваємо у проточній воді, очищаємо від шкірки, натираємо на тертці. Очищені від шкаралупи горіхи трохи просмажуємо на сухій сковороді. Змішуємо яблука, горіхи, корицю та цукор і поливаємо медом.
7. Млинці з банановою начинкою та нутеллою
Інгредієнти: банани (3 шт.), шоколадно-горіхова паста нутелла (за смаком).
Змащуємо млинці шоколадною пастою, а зверху викладаємо нарізані скибочки банана.
8. Млинці з начинкою з яєць
Інгредієнти: яйця (4 шт.), зелена цибуля (50 г), кріп (5-10 г), сіль.
Відварюємо яйця круто, потім натираємо їх на тертці. Шинкуємо зелену цибулю, додаємо кріп та сіль. Змішуємо яйця та інші інгредієнти.
9. Млинці з яцями, томатами та сиром
Інгредієнти: яйця, помідори, бринза, цибуля
Цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно ріжемо. Помідори промиваємо, за бажанням знімаємо шкірку та нарізаємо великими кубиками. Розігріваємо сковороду з олією та обсмажуємо цибулю з помідорами до м’якості. Солимо і приправляємо перцем. Додаємо збите яйце та нарізану бринзу. Чекаємо, поки білок схопиться, після чого гарячу начинку викладаємо на млинці, загортаємо рулетом і подаємо на стіл.
Читайте також: Як приготувати ситні млинці з сиром і кропом.
10. Млинці з куркою
Інгредієнти: куряча грудка або філе (1 шт.), кріп (10 г), яйця (2 шт.), сіль, перець.
Відварюємо до готовності курячу грудку, перекручуємо її на м’ясорубці. Кріп промиваємо в проточній воді і дрібно нарізаємо. Яйця відварюємо круто, натираємо на великій тертці. Змішуємо всі підготовлені інгредієнти, додаємо сіль та перець за смаком. За бажанням, можна додати трохи твердого сиру.
11. Млинці з грибною начинкою
Інгредієнти: будь-які гриби (500 г), цибуля (2 шт.), сіль, перець.
Обсмажуємо гриби на сковороді з дрібно нарізаною цибулею, додаємо сіль та перець за смаком. ⠀
12. Млинці з печінковою начинкою
Інгредієнти: свиняча або яловича печінка (500 г), цибуля (2 шт.), морква (1 шт.), яйця (3 шт.), сіль, перець.
Печінку обсмажуємо на сковороді з дрібно нарізаною цибулею та морквою. Яйця відварюємо круто, потім натираємо на великій тертці, додаємо сіль та перець за смаком. Все ретельно перемішуємо.
13. Млинці з м’ясом
Інгредієнти: свіжий м’ясний фарш (500 г), цибуля (1 шт.), сіль, перець.
М’ясний фарш обсмажуємо з нарізаною цибулею на сковороді, додаємо сіль та перець за смаком.
Читайте також: Рецепт до Масляної: як приготувати заварне тісто на вареники, які не розварюватимуться.
14. Млинці з червоною рибою
Інгредієнти: слабосолона риба, вершковий сир, наприклад, “Філадельфія”.
Філе червоної слабосоленої риби дрібно рубаємо ножем і змішуємо з м’яким вершковим сиром. За бажанням також можна додати дрібно нарізану зелень.
15. Млинці з сиром та шинкою
Інгредієнти: шинка (300 г), твердий сир (150 г).
Шинку нарізаємо соломкою, а сир натираємо на великій тертці. Загортаємо начинку в млинці.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.