3.7 C
Kyiv
Середа, 18 Грудня, 2024

Картопляно-гречаний пиріг. Рецепт з фото / Несолодка випічка / Смачно
(www.smachno.in.ua)

Найпопулярніші

Інгредієнти для тіста:

  • вода200 мл.
  • пшеничне борошно300 г
  • свіжі дріжджі20 г
  • соняшникова олія2 ст. л.
  • цукор2 ч. л.
  • сіль1 / 2 ч. л.



Інгредієнти для начинки:

  • гречана крупа1 склянка (180 г)
  • картопля600 г
  • ріпчаста цибуля200 г
  • сирий / копчений шпондер150-200 г
  • часник3-4 зубчики
  • сіль, чорний мелений перецьза смаком



А також:

  • яйце (щоб змастити пиріг)1 шт.


Картопляно-гречаний пиріг. Інгредієнти.

Приготування картопляно-гречаного пирога.

Такий картопляно-гречаний пиріг дуже популярний у нас, на Західній Україні. Його подають гарячим зі сметаною чи грибною підливою, гарно смакує з борщем, капусняком. Цей пиріг також часто готують в пісному варіанті. В такому випадку для смаження цибулі замість шпондера чи сала використовують соняшникову рафіновану олію, нею ж змащують пиріг перед випіканням. А випікала я пиріг у прямокутній формі розміром 21х29 см.

Перетираємо дріжджі з цукром.

Готуємо тісто. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хв., щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою.

Додаємо теплу воду.

Додати теплу (приблизно 35 °С) воду і сіль. Перемішати.

Додаємо частину борошна.

Потім додати приблизно 200 г просіяного борошна. Перемішати ложкою.

Додаємо олію.

Далі додати олію, розмішати, висипати решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто.

Оскільки борошно буває різне, то орієнтуватись слід не лише на кількість борошна в рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово.

Тісто готове.

Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце на 40-50 хв., щоб тісто підросло.

Відварені гречка та картопля.

Поки тісто підростає, готуємо начинку. Гречку і почищену картоплю відварити у підсоленій воді. З картоплі злити воду і пом’яти картоплю товкачкою до пюреподібного стану.

Порізані кубиками цибуля та шпондер.

Шпондер порізати дрібними кубиками або короткою соломкою. Цибулю почистити і також порізати невеликими кубиками.

Обсмажуємо шпондер.

На суху розігріту сковорідку викласти порізаний шпондер і, помішуючи, смажити до рум’яної скоринки, щоб добре витопився жир.

Додаємо і обсмажуємо цибулю, додаємо часник.

До шпондера додати цибулю і, помішуючи, також її злегка підрум’янити. Потім додати часник, сіль, перемішати і через 1 хв. відставити з вогню.

Гречку, картоплю, обсмажені цибулю зі шпондером викладаємо у велику миску.

У велику миску викласти картопляне пюре, відварену гречку і засмажений з цибулею шпондер. Все добре поперчити, при потребі досолити і ретельно перемішати ложкою до однорідного стану. Начинка готова.

Начинка на тісті.

Тісто, що підросло, трошки обім’яти рукою і на присипаній борошном стільниці розкачати його в круг. На середину тіста викласти начинку.

Загортаємо начинку в тісто.

Тісто зібрати досередини і щільно зліпити його краї. Зверху тісто з начинкою притрусити борошном і трошки приплюснути.

Викладаємо тісто з начинкою у форму.

Потім пиріг обережно, щоб не порвалося тісто, перекласти у форму, змащену олією, зліпленими краями тіста донизу. Пиріг розрівняти, наколоти виделкою і змастити збитим яйцем чи жовтком.

Картопляно-гречаний пиріг готовий.

Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 190 °С духовку і випікати 50 хв. Картопляно-гречаний пиріг готовий.

Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!

Кількість переглядів: 141551

Автор рецепту: Люба

Дата додавання: 2016-01-16

Поділіться рецептом з друзями 🙂

Коментарі до цього рецепта (20):

Дякую за рецепт, обов’язково приготую. Мій чоловік зі Львова, тому думаю буде дуже радий що до нього завітає пиріг з його Батьківщини))

Вікторія, на здоров’я! Сподіваюсь, все так і буде 🙂

Люба, хочу Вам щиро подякувати за всі рецепти і ,взагалі, за всю вашу роботу! кожного разу, відкриваючи, вашу сторінку відкриваю щось нове. Низький Вам уклін за вашу працю!!!!!

Наталю, мені було надзвичайно приємно читати Ваш відгук 🙂 Велике Вам спасибі за добрі слова і всього-всього найкращого!

Мені сподобалося.

Дякую за рецепт. Попробувала спекти – все вийшло. Пиріг вийшов смачним, правда тісто чомусь вийшло трохи твердуватим, хоча добре піднялось (правда було трохи липке). Можливо треба було ще муки дати, щоб зовсім не липло до рук.

Юля, на здоров’я, рада, що Вам було смачно 🙂

Скажіть, будь ласка, чи можна чимось замінити шпондер, наприклад грибами, чи то має бути щось обов’язково жирне?

Уляно, шпондер можна взагалі не додавати. В передмові до рецепту написано, що можна зробити пісний варіант пирога, підсмаживши цибульку на соняшниковій рафінованій олії. Приготовлений у такий спосіб пиріг також дуже гарно смакуватиме 🙂

Для того, щоб тісто не було твердим після того, як дістали пиріг з духовки накрийте його рущником і дайте йому трохи постояти, хоч з пів години.

З наступайощими святами вас щастя вам і вашій сім’ї дякую за смачний рецепт на вечерю будьте здорові!!!!

Велике Вам дякую, Надю 🙂 Вам також щастя, здоров’я і всіх благ 🙂

Це ж не пісна страва.

Інно, в передмові написано, що цей пиріг можна приготувати і в пісному варіанті, а також написано, які зміни для цього потрібно внести в рецепт.

Дякую за чудові рецепти! У нас вдома всі люблять такий пиріг, а спекти я його не могла поки не побачила у вас на сайті. всі досвідчені господині роблять на око і ніяких пропорцій від них не доб’єшся) у вас ж усе чітко і ясно! Дякую.

Ірино, на здоров’я 🙂

Рецепт чудовий! За різними готувала, цей найкращий! Велике дякую!!!

Наталіє, я дуже рада, що рецепт Вам так сподобався 🙂

В мене прабабуся такий пиріг завжди пекла. Смак дитинства нагадався. Дякую за рецепт, сьогодні теж спробую такий шедевр спекти.

Смакота!

UA NOVOSTI

Цікаве

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Останні новини