Цей рецепт зберігся в мене ще з мого дитинства, коли така випічка була улюбленою в кожному домі. І щоразу, коли я ставлю її на стіл, вона з’їдається швидше за торт. Знаменитий тертий пиріг з варенням – чарівна випічка до чаю. Варіант із начинкою з чорної смородини, найбільш класичний і найсмачніший. Але так само можна приготувати його з будь-яким варенням або джемом.
Інгредієнти:
- Борошно – 300 гр.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Вершкове масло – 100 гр.
- Яйця – 1 шт.
- Цукор – 70 гр.
- Ванільний цукор – 8 гр.
- Сметана 15% – 2 ст. л.
- Варення – 200 гр. (у мене чорна смородина)
Приготування:
Насипаю в миску борошно і додаю розпушувач. Перемішую ложкою. Додаю холодне вершкове масло, нарізане кубиком.
Перетираю суміш у крихту руками. Це дуже швидко, займає буквально півхвилини.
В окремій посудині змішую холодне яйце, сметану, звичайний і ванільний цукор. Усе перемішую і зовсім злегка збиваю вінчиком до появи бульбашок.
Вливаю рідку суміш у суху.
Знову перемішую і зовсім недовго вимішую руками. Ідеальної однорідності тіста домагатися не потрібно.
Ділю тісто на дві частини – одна зовсім трохи більша за іншу. Обидві частини кладу в пакет і відправляю в морозилку приблизно на 1 годину.
Через годину дістаю тісто з морозилки. Застеляю деко (18 на 30 см) пекарським папером і натираю більшу частину на крупній тертці. Розподіляю рівномірно по всій поверхні дека. Викладаємо на тісто шар варення. У мене з чорної смородини. Але насправді можна будь-яке. Смородина дає дуже приємну кислинку і гарний колір.
Знову натираю меншу частину тіста на тертці і розподіляю по поверхні.
Ставлю пиріг у заздалегідь розігріту духовку і випікаю 25-30 хвилин за 180 градусів.
Даю пирогу гарненько охолонути, знімаю з дека.
Посипаю цукровою пудрою і ріжу на шматочки. Виходять ось такі гарненькі пиріжечки. Ну прямо з нашого дитинства.