Коли хтось вперше куштує цю випічку, то довго вгадує, що ж у нього в начинці – сир, риба, яйця? І немає меж здивування, коли дізнаються, що начинка складається зі звичайної… цибулі. Цей простий цибулевий пиріг став знаменитим на весь світ, а в Швейцарії навіть проводять ярмарок його імені – Zibelemärit.
Про те, як приготувати цибулевий пиріг, розповів український кухар Євген Клопотенко.
Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих – так просто ще не було.
Дивно, але в готовому продукті зовсім не відчується цибуля, а до його складу входять такі прості й повсякденні інгредієнти – тісто, цибуля, сир та яйця. Однак цибулевий пиріг здатен подарувати настільки широкий спектр гастрономічних емоцій, що з ним можуть позмагатися найвідоміші делікатеси світу.
Трохи історії
В Європі цибулевий пиріг готують в більшості країн, при цьому в кожному регіоні свій рецепт. Існує безліч варіантів – з дріжджового та пісочного тіста, із закритою чи відкритою начинкою, з ріпчастою цибулею чи цибулею-порей.
Щоосені в швейцарському Берні навіть проводять ярмарок Zibelemärit, де цибулевий пиріг є знаковою стравою.
А з настанням осінніх холодів по всій Німеччині жінки обов’язково готують пиріг з цибулі Цвібелькухен. Німецький цибулевий пиріг вдало поєднує солодку карамелізовану цибулю, розсипчасту основу і сирну скоринку. Рецептур приготування Цвібелькухен дуже багато: цибулевий з шинкою, сирно-цибулевий, цибулевий з грибами.
Радимо приготувати пиріг з цибулею та яйцем, який напрочуд швидкий і простий для випічки.
Читайте також: Сливовий пиріг із газети “Нью-Йорк Таймс” – рецепт, який став легендою.
Інгредієнти
Для тіста:
- 200 г вершкового масла кімнатної температури
- 6 ст. л. сметани
- 1/2 ч. л. розпушувача
- 1 яйце
- 350 г борошна (2 склянки)
- 1 ч. л. цукру
- 1 яєчний жовток для змащування тіста
- 1 ст. л. молока для змащування тіста
- сіль до смаку
Для начинки:
- 4 ріпчастої цибулини середнього розміру
- 4 яйця
- 300 г сиру (твердий, типу Гауда)
- 1 ст. л. борошна
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль та перець до смаку
Читайте також: Вишневий пиріг з пісочного тіста – класичний рецепт американських господинь: як його приготувати.
Покроковий рецепт приготування цибулевого пирога
200 г розм’якшеного вершкового масла розітріть з 350 г борошна, додайте 6 ст. л. сметани, 1/2 ч. л. розпушувача, яйце, сіль і цукор. Замісить м’яке тісто. За необхідності додайте трохи борошна під час вимішування тіста. Розділіть тісто на дві частини. Одну зробіть трохи більшою від іншої й покладіть тісто відпочити в холодильник на 30 хвилин.
Для начинки візьміть 4 середнього розміру цибулини, почистьте, наріжте півкільцями та припустіть на пательні з невеликою кількістю рослинної олії. Стежте, щоб цибуля не пригоріла, а стала напівпрозорою.
Твердий сир натріть на крупній тертці, додайте 1 ст. л. борошна і перемішайте. Злегка остиглу цибулю додайте до сиру разом з чотирма яйцями і перемішайте. Можна додати сіль і перець до свого смаку.
Більшу його частину тіста розкачайте за розміром форми, щоб краї тіста звисали з бортів. Викладіть до форми готову начинку. Розкачайте меншу частину тіста і накрийте нею начинку. Защипніть краї, що звисають, і надайте форми закритого пирога.
Зверху пиріг треба змастити сумішшю яєчного жовтка з 1 ст. л. молока. Верхівку пирога наколюємо виделкою і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікати цибулевий пиріг слід 45 хвилин або до рум’яної скоринки.